Dertien aanhoudingen; Mysterieuze couppoging in Suriname

PARAMARIBO/ROTTERDAM, 27 OKT. De Surinaamse politie en militairen hebben zaterdagavond in Paramaribo dertien personen gearresteerd, die plannen zouden hebben gehad voor een staatsgreep.

De Surinaamse president, Jules Wijdenbosch, maakte de arrestaties gisteren, na een eerder kort bericht van een lokaal radiostation, tijdens een persconferentie bekend. Onder de arrestanten bevinden zich zowel burgers als militairen. De arrestaties en de gebrekkige informatie hebben in Paramaribo geleid tot uiteenlopende speculaties. Volgens sommige politici zou het om een afleidingsmanoeuvre gaan van een regering in moeilijkheden.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) liet na een eerdere reactie van bezorgdheid vanmorgen via zijn woordvoerder weten niet nader te kunnen reageren door gebrek aan informatie. Volgens de woordvoerder wacht de bewindsman nu op de inlichtingen die president Wijdenbosch morgen aan het parlement zal verstrekken.

Volgens president Wijdenbosch zijn de aanhoudingen verricht in een uitdeuk- en spuitinrichting aan de Wanicastraat, niet ver van het centrum van Paramaribo. Aanvankelijk werden elf personen opgepakt. Vier verdachten konden ontvluchten, van wie er later twee alsnog zijn aangehouden. Volgens de president zijn onder de aangehouden personen drie of vier militairen. Onder de arrestanten zijn volgens betrouwbare bronnen in Paramaribo in elk geval de eigenaar van de uitdeuk- en spuitinrichting en diens broer.

Volgens de Surinaamse president was het de bedoeling van de aangehouden personen de marinebasis te overvallen om daar wapens buit te maken, waarna de Memre Boekoe-kazerne moest worden overgenomen. Vervolgens zou een aantal politici worden gearresteerd. De groep die zaterdagavond werd aangehouden zou op het punt hebben gestaan de actie uit te voeren. Volgens Wijdenbosch heeft een aantal van de arrestanten een bekentenis afgelegd. Hij kon op vragen van journalisten niet zeggen aan wie de macht zou worden overgedragen, indien de vermeende couppoging zou zijn geslaagd. De Surinaamse president weigerde gisteren namen te noemen van arrestanten. Voor zover bekend zijn er onder hen geen bekende politici.

Wijdenbosch zei dat de Surinaamse veiligheidsdiensten reeds enige tijd op de hoogte waren van de plannen, de samenzweerders hadden gevolgd en op het juiste moment hadden ingegrepen. Wijdenbosch zei verder dat er geen ingrijpende maatregelen zullen worden genomen en dat “alles onder controle” is.

Pagina 4: Situatie in Parimaribo kalm

In Paramaribo was gisteren en vanmorgen alles rustig. Er was geen sprake van enig militair vertoon. De bekendmaking in Paramaribo leidde gisteren tot speculaties, die te maken hebben met het feit dat de Surinaamse regering van diverse kanten onder vuur ligt. Zo staakten afgelopen week de ambtenaren, omdat beloftes over salarisverhoging niet waren ingelost.

Sommige politici wijzen ook op het recente aftreden van minister van Financiën Atta Mungra, die de president openlijk beschuldigde van financieel wanbeleid en dictatoriaal gedrag. De hindostaanse partij BVD (waarvan Mungra voorzitter is) werkt nog steeds samen met de NDP van president Wijdenbosch, maar de relatie is danig verstoord.

Mungra verklaarde twee weken geleden dat Wijdenbosch hem in diskrediet wilde brengen door hem een poging tot staatsgreep in de schoenen te schuiven. Volgens Mungra had Wijdenbosch hem ervan beschuldigd dat hij aan minister Van Mierlo om militair ingrijpen zou hebben gevraagd na eventuele politieke onrust.

Volgens Mungra had Wijdenbosch verklaard dit te hebben vernomen van Van Mierlo zelf, afgelopen zomer in Brazilië. De Nederlandse ambassade in Paramaribo wees het verhaal als “kolder” van de hand.

In Paramaribo wordt ook gewezen op de opvallende - en zaterdag op televisie aangekondigde - afwezigheid van Bouterse dit weekeinde.