!CUBANISMO!

!Cubanismo!: Malembe (Hannibal 1411). Sierra Maestra: Tibiri Tabara(World Circuit WCD 051). Distr. Munich.

De productiviteit en reislust van Cubaanse musici vertoont momenteel een enorme piek. Het 13-koppige !Cubanismo! dat vorig jaar fraai debuteerde met de gelijknamige cd, toont zich op Malemba zo mogelijk nog sterker in het Afro Cuban-genre. De percussie-accenten kunnen bijna niet scherper, zelfs de strijkers spelen strak syncopisch in Daulena, waarin men de ballad Darn that Dream hoort opduiken. De ster van het orkest is zonder twijfel de in Londen woonachtige leider/trompettist Jesús Alemañy die voor deze opnamen naar Havana vloog. Zijn lead in de drie-mans sectie is meeslepend, zijn solo's zijn helder en puntig.

Voordat Alemañy met !Cubanismo! begon, speelde hij jarenlang in Sierra Maestra. Wie mocht denken dat dit septet zijn vertrek niet zou overleven wordt gerustgesteld door Tibiri Tabara. Want op deze cd, die woensdag in de winkels verschijnt, steelt naast gastmusici als bassist Orlando López en pianist Bernardo Sassetti, opnieuw een geduchte trompettist de show: Bárbaro Teuntor García. Zijn spel is romantischer dan dat van Alemañy, maar past daardoor goed in Sierra Maestra dat wat betreft stijl dichter bij de ouderwetse son staat dan !Cubanismo!.

Beide orkesten spelen het komend weekeinde in Nederland, o.a. op de Music Meeting in Nijmegen.