Commissionairs Leemhuis vandaag gewoon in actie

AMSTERDAM, 27 OKT. Het commissionairshuis Leemhuis en Van Loon is vanochtend gewoon actief geweest op de Amsterdamse effectenbeurs. Dit ondanks de arrestatie van drie van haar werknemers op verdenking van beursfraude en de vervanging van de directietop naar aanleiding van het justitieel onderzoek. De handelaren wilden vanochtend geen reactie geven op de gebeurtenissen van dit weekend.

Vrijdagavond, na sluiting van de beurs, heeft justitie de directeur van Leemhuis en Van Loon, Han V. en zijn secretaresse gearresteerd. Ook is een derde verdachte aangehouden die in Zwitserland een aantal rekeningen beheerde waar Justitie onderzoek naar deed. Justitie is nog op zoek naar een vierde verdachte in deze zaak. Han V. is aangehouden op verdenking van handelen met voorkennis, heling, het witwassen van zwart geld en onjuistheden in de administratie van het effectenkantoor.

Om hiervoor bewijs te vergaren heeft justitie na maandenlang onderzoek huiszoeking gedaan bij vier commissionairshuizen en op de beurs zelf. Behalve bij Leemhuis en Van Loon, werd ook administratie in beslag genomen bij de commissionairshuizen NIB Securities, Gestion en HSBC Van Meer James Capel.

In reactie op de gebeurtenissen heeft de grote particuliere belegger, J. Fentener van Vlissingen, besprekingen over de verwerving van een belang van 30 procent in Leemhuis & Van Loon gestaakt.

Gespannen medewerkers van beursbedrijf Amsterdam Exchanges probeerden vanochtend bij het begin van de handel de media-aandacht in goede banen te leiden. Bij de ingang van de beurs wachtten pers beurshandelaren op en op de ballustrade van de beursvloer hadden zich vier cameraploegen opgesteld. De cameraploeg van het NOS Jouranal werd van het balkon verwijderd nadat deze opnamen probeerde te maken van de nis waarin de handelaren van Leemhuis en Van Loon werkten. “Wij willen de privacy beschermen van deze handelaren”, zegt een beurswoordvoerder.

Op de vloer zelf bleken de handelaren van het betrokken effectenkantoor duidelijk aangeslagen. Collega-handelaren van andere effectenkantoren betuigden hun steun. “Het is allemaal flauwekul”, zegt een handelaar van effectenkantoor Van der Moolen. “Overal is fraude, en dus hier ook. Wie op z'n belastingformulier iets weglaat is ook fout. Al die aandacht voor zo'n zaak op de beurs vind ik zwaar overdreven.”

Beurswoordvoerder T.J.A. Hoedemakers zegt dat het “heel goed is dat dit soort zaken aan het licht komt.” Maar hij nuanceert de kwestie met: “Op de beurs gaan dagelijks miljarden gulden om. Overal worden fouten gemaakt en dus hier ook. Daar doe je niets tegen. Wie dat ontkent is wereldvreemd.”

Directeur D. de Jong van Van Meer James Capel, het effectenkantoor waar Han V. in 1993 werd ontslagen, noemt de handelaren van de betrokken commissionairshuizen “een vriendenclub”. “Ze dekken elkaar, anders was hij nooit zo snel meer in dienst gekomen bij een ander effectenkantoor.”

Een totaal onafhankelijk toezicht op de aandelenhandel, zoals de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil, is een stap te ver. Dat zegt VVD-Kamerlid Voûte-Droste in reactie op de vrijdag ontdekte aanwijzigingen van fraude op de Amsterdamse beurs. Zij wil een krachtiger toezicht op de beurshandel, en zal daar dinsdag minister Zalm (Financiën) ook om vragen, maar ze ziet op voorhand geen reden om de beursautoriteiten daarbij buiten spel te zetten. Momenteel reguleert de beurs voor een deel zichzelf. De VEB wil dat toezicht helemaal overdragen aan de STE.