Coalitie in Praag verder onder druk

PRAAG, 27 OKT. De Tsjechische regeringscoalitie is het afgelopen weekeinde verder onder druk gezet. Vice-premier Josef Lux, leider van de christen-democraten, eiste een nieuw regeerakkoord - een eis die door premier Václav Klaus direct van de hand werd gewezen.

Lux zei dat de omstandigheden zijn veranderd sinds de drie regerende partijen - de Burger-Democratische Partij ODS van Klaus, de Burger-Democratische Alliantie ODA en de christen-democratische partij - een regeerakkoord sloten. Volgens hem is het tijd het akkoord te herschrijven en dat het parlement voor te leggen. Lux voegde daar gisteren aan toe dat de mensen “het vertrouwen in de coalitie beginnen te verliezen”. “De capaciteit van de regering neemt af en haar vermogen als team op te treden is gering”, zo zei Lux gisteren.

Premier Klaus wilde van Lux' voorstel voor het herschrijven van het regeerakkoord niets weten. Hij zei “verbaasd” te zijn over het voorstel, dat “de politieke spanning in het land vergroot”. “Als de christen-democraten verandering brengen in hun beleid en in hun mening over de doeleinden en de principes van deze regering, moeten ze dat duidelijk zeggen”, aldus Klaus. Hij zei dat zijn ODS genoeg “energie en menselijke hulpbronnen” heeft om de regeertermijn van vier jaar vol te maken.

Ook de Tsjechische president, Václav Havel, uitte gisteren twijfels aan het voortbestaan van de regerende coalitie. “Ik heb al lang het gevoel dat deze regering energie verliest. Ze lijkt van dag tot dag te leven”, zo zei de president in zijn wekelijkse radiopraatje. Hij verweet de politieke partijen “een rem op de politieke vooruitgang” te vormen en zei dat rivaliteit tussen politici resulteert in een gebrek aan wil om hervormingen af te maken. In het voorstel van Lux zag Havel niets: “Ik betwijfel of een nieuw programma iets oplost omdat de coalitie te weinig energie en wil om te handelen heeft.”

De coalitie van Klaus staat al maanden onder druk als gevolg van economische problemen en onderlinge geruzie. Vorige week trad Josef Zieleniec af als minister van Buitenlandse Zaken en als vice-voorzitter van de ODS, uit protest tegen het feit dat in de belangrijkste regeringspartij beslissingen door een klein groepje mensen worden genomen zonder dat hij er als vice-voorzitter in werd gekend. Het ontslag heeft de cohesie tussen de regerende partijen en het prestige van Klaus verder geschaad. (AP, Reuter)