Zelfverrijkking

In NRC Handelsblad van 17 oktober 1997 stelde Ben van der Velden de zelfverrijking van Europarlementariërs aan de orde. Het is in dit verband opmerkelijk stil in kringen rond premier Kok. Enkele maanden geleden heeft Kok met veel ophef het incasseren van opties op aandelen binnen het eigen bedrijf afgedaan als ongegeneerde zelfverrijking, een standpunt waar gezien het private karakter van die aangelegenheid wel het een en ander op valt af te dingen.

Dat de lasten van de Europarlementariërs echter opgebracht moeten worden door de Europese burger is klip en klaar. Ik heb daar dan ook, voor zover het de vergoeding voor echte werkzaamheden betreft, geen enkele moeite mee, maar waarom moeten wij betalen voor een 'afwezigheidspremie' van 500 gulden en voor 6.000 gulden 'onkosten' per maand, voor twee gulden per kilometer reiskostenvergoeding, en een riant pensioen dat in vijf jaar opgebouwd kan worden? Waarom zwijgt Kok nu in alle talen?

De leden van het Europarlement (de goeden niet te na gesproken) zijn slechts op één plek gevoelig: in hun portemonnee. Laten we ze daar dan ook treffen. Ik hoop dat de Nederlandse regering zo verstandig is alle subsidies richting Europees parlement voorlopig in te trekken en herbetaling pas te doen plaatsvinden als een en ander naar wens is geregeld.