Van Telfort en Enertel; Schadeclaim dreigt bij trage veiling

ROTTERDAM, 25 OKT. De Nederlandse overheid moet rekening houden met schadeclaims van kandidaten voor de veiling van licenties voor mobiele telefonie als frequenties niet voor 1 januari 1998 beschikbaar komen.

Daarvoor heeft de Europese Commissie het ministerie van Verkeer en Waterstaat in een brief gewaarschuwd. Enertel en Telfort, twee kandidaten voor de veiling, bevestigen dat zij overwegen een schadeclaim in te dienen als de minister er niet in slaagt de zogenoemde DCS 1800 en E-GSM frequenties te veilen voor het einde van dit jaar. Volgens Europese richtlijnen is Nederland hiertoe verplicht.

Volgens een woordvoerder van Enertel (kabelbedrijven) kost uitstel van de veiling tot na 1 januari het bedrijf dagelijks 700.000 tot een miljoen gulden. “Realiseert u zich dat er dan maandelijks 70.000 nieuwe gebruikers van mobiele telefonie wegvloeien”, aldus een woordvoerder. Directeur K. van der Meulen van Telfort (British Telecom en NS) dat naar verluidt samen met TeleDanmark op een licentie wil bieden becijfert het dagelijkse verlies op omstreeks een miljoen gulden.

In een brief aan de Eerste Kamer stelt minisiter Jorritsma dat de door haar voorgestelde veilingsprocedure nog voor 1 januari in gang kan worden gezet en maart kan worden afgerond. Enertel en Telfort pleiten voor een zogenoemde beauty contest waarin de vergunning zonder betaling naar de meest geschikte aanbieder gaat. Het ministerie wijst erop dat de beauty contest juist een uiterst tijdrovende procedure is. Enertel brengt daar tegenin dat de beauty contest binnen de huidige telecommunicatiewet ook versneld kan worden uitgevoerd.

Een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wijst er op dat het uitstel van de veiling een gevolg is van een ingreep door de Europese Commissie. Om nieuwe (betalende) aanbiedersniet te benadelen wilde Jorritsma PTT Telecom en Libertel ter compensatie een zogenoemde naheffing opleggen. Na felle kritiek van de Commissie besloot Jorritsma eind september hiervan af te zien. Volgens Enertel wist de minister al veel eerder dat een veiling met een naheffing voor 'Brussel' niet acceptabel was.