Uitslag Algerijnse verkiezingen

ALGIERS, 25 OKT. De Nationale Democratische Partij van president Liamine Zéroual is, volgens de officiële uitslag, zoals verwachtde winnaar geworden van de Algerijnse verkiezingen voor gemeenteraden en provinciale raden. De partij won 7242, gemeenteraadszetels, dat is meer dan de helft van het beschikbare aantal.

In de provinciale raden won de partij 686 zetels. Het Nationale Bevrijdingsfront behaalde 2864 gemeetraads- en 373 provinciale zetels. De gematigde Islamitische Beweging voor een Vreedzame Samenleving, de derde partner in de regeringscoalitie, kreeg 890 zetels in de gemeenteraden en 260 in de provincie. Daarmee beschikt de regeringscoalitie gezamenlijk over 84 procent van de gemeenteraadszetels en 70 procent van de zetels in de provinciale raden.

Drie oppositiepartijen, waaronder een gematigde islamitische groepering, hebben de resultaten in twijfel getrokken. Ze meldden voorbeelden van fysiek geweld tegen leden van de oppositie en zeiden bewijzen te hebben van onregelmatigheden. Ze hebben aangekondigd de uitslag te zullen aanvechten. Bij eerdere verkiezingen in Algerije is veelvuldig geklaagd over fraude. (AP, AFP, Reuters)