Tientallen lijken in schip met Albanezen

ROME, 25 OKT. Uit het Albanese schip dat in maart is gezonken na een aanvaring met een Italiaans korvet zijn in totaal 52 stoffelijke overschotten geborgen, voornamelijk van vrouwen en kinderen. Albanese overlevenden van de ramp hadden gezegd dat er ruim tachtig mensen zouden zijn omgekomen.

De prefect van de Albanese stad Vlorë, waar de meeste slachtoffers vandaan kwamen, heeft tegen Italiaanse journalisten gezegd dat het verschil in cijfers te verklaren is door het feit dat de meeste mannen aan dek stonden en dat mannelijke slachtoffers overboord zijn gespoeld. Na de ramp konden 34 opvarenden worden gered. Er zijn toen vier stoffelijke overschotten uit zee gevist.

Het schip, de vijftien meter lange Kater I Rades, is nu helemaal uit zee getild. Het ligt nu op een kade van de haven van Brindisi en zal de komende dagen worden onderzocht door justitiële technici. Deze moeten proberen vast te stellen of de aanvaring inderdaad het gevolg is van een onhandige manoeuvre van de Albanese kapitein, zoals de Italiaanse marine claimt, of dat het Italiaanse korvet bewust het veel kleinere Albanese bootje heeft geramd, om het te bewegen terug te keren naar Albanië.