The hour of the pig

The hour of the pig (Leslie Megahey, 1993, GB), zaterdag, BRTN 1, 23.20-0.55u.

Het lijkt op Pythoneske gekkigheid, maar het is echt waar: in de middeleeuwen kon ook een dier worden berecht. Volgens een slottitel in de film The hour of the pig zijn in documenten uit de periode van 1403 tot 1596 meer dan negentig voorbeelden van rechtszaken met dieren aangetroffen. In de meeste gevallen werd het arme beest schuldig bevonden en veroordeeld tot de strop; slechts zelden is er vrijspraak verleend.

De vraag is alleen wat je als filmmaker met zo'n gegeven kunt beginnen. Keuze genoeg: een zotte komedie vol burleske Breughel-types, een scherpe satire die tegelijk iets zegt over de tegenwoordige tijd, een Eco-achtige thriller die ook over machtsverhoudingen gaat - en zo zijn er nog wel wat te verzinnen. Het zijn er zelfs zo veel, dat scenarist-regisseur Leslie Megahey niet kon kiezen.

The hour of the pig, een BBC-film die althans in Nederland nooit in de bioscopen heeft gedraaid, is van alles wat. Een beetje Breughel, een beetje ironie, een beetje spanning en ook nog wat bloot. Want dat laatste was voor Megahey kennelijk van groot belang: elke kans om borstkas en billen van zijn aantrekkelijke hoofdrolspeler Colin Firth te laten zien, greep hij aan, evenals elke aanleiding om de hem omringende vrouwen te ontkleden.

Firth, die pas vorig jaar echt een damesidool werd door de BBC-bewerking van Pride and prejudice, speelt hier een advocaat uit Parijs die zich vestigt op het middeleeuwse Franse platteland en daar de belangen te behartigen krijgt van een van moord beschuldigd varken. Volgens de openbaar aanklager heeft de duivel zich in het dier gemanifesteerd. Firth, alias maître Courtois, verzet zich als rationeel denker tegen dat waanidee. De opportunistische priester van het dorp, met ironische oogopslag gespeeld door Ian Holm, maant hem echter tot kalmte: “In een wereld waar niets redelijk is, kun je ook niet zeggen dat iets volstrekt krankzinnig is.” Dat is natuurlijk de sleutelzin, in een film die verder op schilderachtige wijze van alle walletjes eet.