Ruiten meer dan schoppen

Aan het eind van het EK voor landenteams, afgelopen juni, onderging het Israelische vrouwenteam de prijsuitreiking met gemengde gevoelens. De formatie had zich als winnaar van het brons weliswaar geplaatst voor de Venice Cup (WK Vrouwen), maar die werd gehouden in het islamitische Tunesië.

Onmiddellijk stond het aspect veiligheid ter discussie. Terwijl de lokale organisatie en de Wereld Bridge Federatie zich uitputten in verklaringen dat de veiligheid van iedere deelnemer, dus ook die van Israelische staatsburgers was gewaarborgd, waren de Israeliërs niet gerust te stellen. De zaak liep dermate hoog op, dat op last van zijn president nota bene, Israel besloot zich terug te trekken. Dit speelde drie dagen voor de start van het evenement, dat op dit moment in volle gang is. De Nederlandse vrouwen doen wel mee. Zij profiteerden maximaal van de verwikkelingen door invaller Italië met 25-4 te verslaan. Op het EK leed Oranje nog een 4-25 nederlaag tegen Israël. Op moment van schrijven bezet Nederland in de kwalificatieronde de zesde plaats. De eerste acht gaan door naar de kwartfinale. In de Tunesische badplaats Hammamet wordt eveneens gestreden om de Bermuda Bowl. Voor dit WK Open wist Nederland zich overigens (net) niet te plaatsen. De eerste berichten uit dit toernooi geven direct al interessant materiaal te zien. Het thema is troefpromotie. Eerst Polen-India:

Zuid gever Noord NZ kw. Schoppen AHV875 Harten - Ruiten B76 Klaver 10964 West Oost Schoppen B96 Schoppen 1043 Harten 954 Harten B8763 Ruiten AHV2 Ruiten 84 Klaver 875 Klaver V32 Zuid Schoppen 2 Harten AHV102 Ruiten 10953 Klaver AHB

Open kamer

West Noord Oost Zuid

Jaggy Romanski Ghose Kowalski

1Harten

pas 2Schoppen pas 3Ruiten

pas 4Schoppen pas 4SA1)

pas 5Schoppen2) pas 6Schoppen

dbl pas pas pas

1) Roman Keycard Blackwood; 2) twee sleutelkaarten (troefaas en -heer) plus troefvrouw. Het doublet van de Indiase sterspeler Jaggy Shivadasani (ook wel de kleine Zia genoemd) was bedoeld om zijn partner met ruiten te laten starten. Oost, Santanu Ghose, veronderstelde evenwel dat om harten werd gevraagd en begon met een kleintje in die kleur. Een halve minuut later had de leider via het snitje op KlaverV dertien slagen gemaakt: NZ +1860. In de gesloten kamer stelde India zich tevreden met de schoppenmanche. Hier begon de verdediging met drie hoge ruiten, waarna ook een vierde rondje ruiten volgde en een troefslag in de verdediging promoveerde: NZ 4Schoppen -1, -100. Een swing van 18 imps. In het onderlinge treffen tussen de favoriete USA I en II wonnen de ruiten het weer van de schoppen:

Noord gever Noord OW kw. Schoppen B5 Harten H1098 Ruiten 98 Klaver 108765 West Oost Schoppen 103 Schoppen V2 Harten AV743 Harten 52 Ruiten VB10 Ruiten H7652 Klaver AV9 Klaver H432 Zuid Schoppen AH98764 Harten B6 Ruiten A43 Klaver B

In de open kamer speelden NZ (Stansby-Martel) voor USA I 3Schoppen en haalden tien slagen. Inderdaad lijkt 4Schoppen onverliesbaar, maar zie wat gesloten gebeurde:

West Noord Oost Zuid

Zia Nickell Rosenberg Freeman

pas pas 4Schoppen

dbl pas pas pas

Zia Mahmood startte met RuitenV, die de leider hem liet houden. De Amerikaanse Pakistaan switchte naar Schoppen3 voor boer, vrouw en aas. Freeman speelde RuitenA, ruiten getroefd en vroeg om een kleine klaveren van tafel. Rosenberg stapte op met de heer en vervolgde met een vierde ronde ruiten. Nu was ook op dit spel een troef gepromoveerd en ging het ogenschijnlijk dichte 4Schoppen down. Wellicht met open kaarten niet al te moeilijk tegenspel, maar al spoedig bleek dat de schoppenmanche op veel tafels wel werd gemaakt.

    • Jan van Cleeff