Plastic wegwerpchip van Philips maakt caissière overbodig

Dr. Dago de Leeuw, onderzoeker van de groep Polymeren en Organische Chemie op het Philips Natlab in Eindhoven, zal in december op de International Electron Devices Meeting (IEDM) in Washington de eerste functionerende plastic chip voor identificatie-doeleinden presenteren. Het IC is met goedkope technieken op supermarktartikelen af te drukken.

Sommige piste-beheerders in de Alpen maken al jaren gebruik van pasjes met chips die de skiërs toegang geven tot verschillende hellingen. Het gaat hier echter om silicium-chips. Voor gebruik in supermarkten is deze oplossing duur. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar elektronische circuits die je samen met de verpakking kunt weggooien. Midden jaren zeventig vonden Hideki Shirakawa, Alan Heeger en Alan MacDiarmid van de Universiteit van Pennsylvania al dat kunststoffen net als silicium halfgeleidende eigenschappen kunnen krijgen. Later slaagde men erin om daar ook plastic elektronica van te maken: diodes, transistoren en zelfs lichtgevende structuren van polymeren.

Twee jaar geleden maakten Philips-onderzoekers al kunststof elektronische circuits op een glazen plaatje en afgelopen juni fabriceerden ze de eerste plastic geheugenchip die 15 bits kon opslaan, voldoende voor 33 duizend verschillende codes. Nu zijn ze er in geslaagd om geheel uit kunststof opgetrokken geheugen-elementen, geleidende sporen en transistoren in één elektronisch circuit te integreren. De nieuwste polymeerchip bevat 45 transistoren en is op vrijwel elke ondergrond aan te brengen. De wegwerpcircuits zijn op afstand af te lezen en met eenvoudige zeefdruk-technieken aan te brengen. Op een kunststof zak dubbelzoute drop, maar ook op een papieren pak roze-witte muisjes. Over tien jaar heeft de caissière haar langste tijd wellicht gehad.