Ook beurs Damrak leed gevoelig verlies; Hongkongse crisis zette rest wereld kort in vlam

ROTTERDAM, 25 OKT. 'Waarom u juist nu zou moeten beleggen in de emerging markets', kopte Generale Bank vorige maand boven een advertentie in de dagbladen. Veiligheidshalve had de bank als investeringsvoorbeelden alleen maar de opkomende markten in Oost-Europa en Zuid-Amerika genoemd en vooral niet Zuidoost-Azië.

In de nazomer lagen de valuta- en effectenmarkten in die regio er uiterst belabberd bij. Beleggers vluchtten toen naar de veilig ogende enclave Hongkong die stand hield. Maar afgelopen woensdag en donderdag sprong ook hier de vlam in de pan. Door de nauwe banden met de Westerse economieën sloeg de Hongkongse crisis over naar de effectenmarkten van Europa, Noord-Amerika en Australië.

Ook Amsterdam leed een gevoelig verlies. Donderdag daalde de beursgraadmeter AEX-index met 3,6 procent tot ver beneden de 900-puntengrens. Gisteren trad een licht herstel van 1 procent op, waardoor de index op 891,35 sloot.

Over de gehele beurs genomen waren, vanzelfsprekend, de Aziatische beleggingsfondsen de grootste slachtoffers van de Hongkong-crisis. De koers van het RG ZelfSelect Hongkong Fund van Robeco, die de lijst aanvoerde, daalde in de afgelopen week met 18,2 procent. Door het domino-effect van Hongkong op de Westerse beurzen werden ook andere varianten van deze Robeco-landenfondsen meegesleurd. Vrijdagmiddag stonden in de verliezer-top tien van alle Amsterdamse beursnoteringen, maar liefst vijf landenfondsen van Robeco.

Een dure grap voor Robeco. De beleggingsonderneming moet namelijk zelf de stukken opkopen zodra haar klanten uit deze zogeheten 'open end fonds' stappen. Zodoende is er altijd een afnemer. De koersen van deze fondsen worden dan ook niet bepaald door vraag en aanbod op de beurs, maar door de onderliggende waarde van de aandelen waarin Robeco voor de belegger heeft geïnvesteerd. Robeco riep op de kop af een jaar geleden dertien van deze landenfondsen in het leven tegen een introductiekoers van 100 gulden. Maleisië staat er het slechtste voor met een koers van 51,80 gulden.