Netanyahu niet welkom in Witte Huis

TEL-AVIV, 25 OKT. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft ondanks sterke Israelische aandrang nog geen ruimte op zijn agenda vrijgemaakt om midden volgende maand Israels premier Benjamin Netanyahu te ontvangen.

De correspondent van de Israelische TV in Washington meldde gisteravond dat Clinton weigert Netanyahu te ontvangen zolang er geen wezenlijke vooruitgang wordt geboekt in het stokkende Israelisch-Palestijnse vredesproces.

In de annalen van de hechte Israelisch-Amerikaanse betrekkingen is het niet eerder voorgekomen dat de deur van het Witte Huis zo lang voor een Israelische premier gesloten blijft. Israels president Ezer Weizman maakte onlangs na een bezoek aan Washington gewag van de anti-Netanyahu stemming die hij in de Amerikaanse hoofdstad had aangetroffen. Hij werd wel door president Clinton voor een onderhoud en fotosessie op het Witte Huis uitgenodigd.

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken David Levi heeft gisteravond in een tv-interview gezegd volgende week niet naar Washington te zullen vliegen voor besprekingen met zijn Amerikaanse collega Madeleine Albright en de Palestijnse onderhandelaar Abu Mazen indien hij met Netanyahu niet tot overeenstemming komt over de te volgen politiek. De Amerikaanse vredesbemiddelaar Dennis Ross heeft deze week in Israel de grondslag gelegd voor de voortzetting van de Israelisch-Palestijnse onderhandelingen in Washington.

Minister Levi liet doorschemeren met Netanyahu over de benadering van de Palestijnse kwestie van mening te verschillen. Zonder een duidelijk mandaat van Netanyahu wil hij niet met minister Albright en Abu Mazen aan tafel gaan zitten.

Ondertussen wordt de Israelische publieke opinie door woordvoerders van Netanyahu voorgehouden dat de verantwoordelijkheid vooor de impasse van het vredesoverleg bij de Palestijnen ligt. Danni Naveh, de secretaris van de regering zei gisteren dat de Palestijnen niet over de permanente vredesoplossing met Israel willen onderhandelen omdat ze weigeren zich bij het bestaan van de staat Israel neer te leggen.

De Palestijnse president Yasser Arafat schetste intussen in Bonn, waar hij gisteren sprak met de Duitse bondskanselier Helmut Kohl een somber beeld over de voortgang van de vredesbesprekingen. Arafat, die zei dat de gesprekken deze week met de Amerikaanse onderhandelaar Dennis Ross, weinig hadden opgeleverd. Arafat drong aan op grotere betrokkenheid van de Europese Unie, die veel economisch steun geeft aan de Palestijnen, aan de vredesonderhandelingen. Israel voelt niets voor een grotere bemoeienis van Europa met de besprekingen. Israelische soldaten hebben gisteren in de door Israel uitgeroepen veiligheidszône in Zuid-Libanon drie mogelijke leden van een terreurgroep gedood, die van plan zou zijn aanslagen te plegen in het noorden van Israel. Dat heeft een woordvoerder van het Israelische leger bekendgemaakt. Hij zei er niet bij om welke terreurgroep het zou gaan. Mogelijk zijn het leden van de pro-Iraanse Hezbollah, die regelmatig vanuit Zuid-Libanon in Israel proberen te infiltreren.