Mexicaanse miljardair lokt topruiters weg

Jumping Amsterdam kreeg dit jaar te maken met een forse tegenslag. Het paardensport-evenement kwam tegelijkertijd met een invitatietoernooi in Mexico op de kalender. Een deel van de ruitertop koos voor de Mexicaanse miljoenen.

AMSTERDAM 25 OKT. Alfonso Garcia Romo. De naam van deze steenrijke Mexicaan wekt bij de Kees de Ruiter, voorzitter van Jumping Amsterdam, gemengde gevoelens op. Tegelijkertijd met de veertigste editie van het jaarlijkste concours hippique, tot en met zondagavond in de Amsterdamse RAI, organiseert de miljardair uit Monterrey een invitatiewedstrijd in zijn achtertuin. Gelokt door de miljoenen van Romo stapten veel wereldtoppers op het vliegtuig naar Mexico, waardoor het deelnemersveld in Amsterdam sterk is gedevalueerd.Voorzitter De Ruiter neemt de springruiters zelf niets kwalijk. De fout ligtvolgens hem bij de internationale hippische sportbond (FEI). Op last van de bond moest Jumping Amsterdam een week naar voren worden gehaald vanwege een wedstrijd in Spanje. Daardoor kwam het evenement gelijktijdig met Mexico op de kalender.

De Ruiter: “De bond verzekerde ons dat bijna niemand naar Mexico ging. De reis en de omstandigheden aldaar zouden voor ruiter en paard te zwaar zijn. Maar als er bakken met geld worden geboden, zwichten veel ruiters. Dat is logisch. Wij kunnen natuurlijk nooit concurreren met de miljoenen van Romo. Het is een schande dat de FEI zijn eigen wereldbekerwedstrijden niet beschermt.”

In Mexico ligt voor de winnaar van elke rubriek ruim twee ton klaar. In Amsterdam wordt in totaal 400.000 gulden uitgekeerd over zo'n dertig rubrieken. De prijzenpot van de wereldbekerwedstrijd van morgen is gevuld met 60.000 gulden, plus een auto voor de winnaar. De Ruiter: “Dan is het logisch dat veel toppers kiezen voor Mexico. Reis, verblijfskosten, startgeld. Alles wordt door Romo geregeld. Als ik uitgenodigd werd, zou ik het ook wel weten.”

De voorzitter wijst erop dat de ruiters zich van het publiek vervreemden. “Nederlandse toppers als Jos Lansink, Jan Tops en Bert Romp mogen eigenlijk niet ontbreken op een topevenement in eigen land. Maar ik begrijp het wel. De belangen van de sponsoren tellen ook mee. Toch denk ik dat de springruiters hun eigen sport op deze manier kapot maken.”

Het concours in Amsterdam heeft volgens De Ruiter ondanks het ontbreken van toppers als de broers Whitaker, Jos Lansink en Ludger Beerbaum niet aan internationale allure ingeboet. “Met onder anderen olympisch kampioen Ulrich Kirchhoff, zilveren medaillewinnaar Willy Mellinger en de Nederlanders Raymakers, Ehrens, Geerink, Hendrix, Van der Schans en Van der Vleuten hebben we kwaliteit genoeg in huis. Nergens in Nederland komen zoveel toppers aan de start.”

Van der Vleuten, leider in de wereldbeker na drie wedstrijden, deelt de mening van De Ruiter. “De top in het springruitersveld is vrij breed. Je kunt wel vier concoursen met een topbezetting in één weekeinde houden.” De Nederlandse ruiter rekent zichzelf niet bij voorbaat rijk. “Als ik zo de startlijst bekijk, wordt het moeilijk om hier te winnen.”

Toch heeft de oprukkende commercie ook de paardensport in de greep. Wie het meeste geld biedt, krijgt de beste ruiters. Dat is de realiteit. Wil Jumping Amsterdam in de volgende edities de wereldtop aan de start krijgen dan moet de organisatie zich tegen miljardairs als Romo wapenen. Meer geld in de springsport pompen is onvermijdelijk. Dit jaar is daartoe een eerste aanzet gegeven met de Dutch Triple Town-prijs.

De besturen van Jumping Amsterdam en de concoursen in Den Bosch en Rotterdam hebben de krachten gebundeld om toernooien in Nederland financieel aantrekkelijk te maken. Wie zowel in Den Bosch als in Amsterdam wint, krijgt een bedrag van 100.000 gulden mee naar huis. Als dezelfde ruiter ook het CHIO in Rotterdam op zijn naam schrijft, toucheert hij een bonus van een half miljoen.

Ondanks de teleurstelling die de organisatie te verwerken kreeg, laat het publiek het niet afweten. De Ruiter verwacht zeker vijftigduizend toeschouwers in de RAI. “We zijn gelukkig niet afhankelijk van het springen. Veel paardensportliefhebbers komen voor de dressuurwedstrijd van morgenavond. Anky van Grunsven en Isabell Werth komen in de ring, dat is de absolute wereldtop. Het blijft jammer dat een aantal springruiters ontbreekt, maar we kunnen er niets aan doen. We staan met de rug tegen de muur.”

    • Johan Stobbe