Loorbach voelt zich weer sporter in nieuwe functie

Oud-basketballer Jan Dirk Loorbach is de nieuwe Nederlandse chef de mission voor de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney. Hij volgt de succesvolle André Bolhuis op. 'Maar ik wil geen kloon van hem worden.'

PAPENDAL, 25 OKT. Jan Loorbach zegt dat hij als voormalig topsporter het liefste alles in het leven als een wedstrijd wil beschouwen. Daarom voelt hij zich op zijn plaats als de nieuwe chef de mission. “Voor iemand van 50 jaar komt dit het dichtste bij een basketbalwedstrijd. Je moet gewoon zo dik mogelijk winnen!”

De in Emmen geboren Loorbach, 2.16 meter, speelde als basketballer 43 interlands. “In mijn jeugd was ik al heel erg lang en ik heb dat als hinderlijk ervaren. Door het basketbal heb ik er goed mee leren omgaan. Daarom vond ik dat ik de sport iets verschuldigd was.” In 1981 werd Loorbach bestuurslid van de Nederlandse Basketbal Bond en in '89 aanvaardde hij een functie in het bestuur bij de sportkoepel NOC*NSF. “Als bestuurder ben ik net zo fanatiek als sporter.”

Het verbaasde NOC*NSF-voorzitter Wouter Huibregtsen dat Loorbach interesse toonde voor de functie van chef de mission. “Maar toen we er in ons bestuur over gingen praten, begonnen de ogen van Jan te glinsteren. Het bleek een soort jeugddroom van hem te zijn.” Toch stemde Loorbach pas in na overleg met zijn werkgever, het Rotterdamse advocatenkantoor Nauta Dutilh, waarvan hij partner is. Hij kwam overeen dat hij ten behoeve van zijn nieuwe functie in 1999 één dag per week minder zal werken en in het olympisch jaar 2000 twee.

Het chef-de-missionschap is een onbezoldigde baan. Loorbach sluit niet uit dat dat in de toekomst noodgedwongen zal veranderen. Hij is zelf juist gecharmeerd van de onafhankelijkheid van de functie. Maar zonder de steun van “prikkelende, uitdagende mensen” zou hij het niet kunnen doen, zei hij gisteren. Loorbach maakt op weg naar Sydney deel uit van een driemanschap, dat 'team de mission' wordt genoemd. “Huibregtsen vindt die naam een monstrum, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik 'm bedacht heb”, reageerde Loorbach lachend.

De nieuwe chef de mission noemt zich in de nieuwe opzet “de projectleider”. Marcel Sturkenboom, hoofd sectie topsport NOC*NSF, richt zich op de logistieke- en organisatorische zaken en Joop Alberda zal als technisch directeur het contact onderhouden met sporters en coaches. In de laatste anderhalf jaar voor Atlanta vervulde Hans Jorritsma een soortgelijke functie. Loorbach: “Ik wil Joop veel op reis zien. Dat betekent niet dat ik er zelf niet bovenop zal zitten.”

Loorbach volgt als chef de mission André Bolhuis op die grote populariteit genoot bij de sporters. “Ik heb respect voor de manier waarop André heeft gewerkt, maar ik wil geen kloon van hem worden. Ik ben een hele andere persoonlijkheid en heb een andere stijl. Dat wil niet zeggen dat ik me niet tussen de sportmensen zal begeven. Ik kan dat ook. En ik ben er niet bang voor dat ik iemand word die de sporters niet willen en durven te bellen.”

Onder Bolhuis behaalde Nederland vorig jaar in Atlanta een recordaantal van negentien medailles. Loorbach beseft dat het niet zal meevallen die prestatie te evenaren. “Toch zie ik mogelijkheden om het nóg beter te doen. Maar er is inderdaad ook een risico dat de rest van de wereld harder vooruit gaat dan wij.”

Volgens Loorbach gaat het straks in Sydney niet alleen om het behalen van medailles, maar ook om de uitstraling van die prestaties. “Ik vind het mooi dat de meeste Nederlandse sporters een zelfbewuste instelling hebben. Met hun successen laten ze het beste zien uit onze samenleving.”