Jachtverbod walvis mogelijk herzien

MONACO, 25 OKT. De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) overweegt het verbod op commerciële walvisvangst, dat sinds 1982 bestaat, te herzien. Na afloop de 49ste conferentie van de IWC in Monaco zei commissie-voorzitter Michael Canny gisteren dat voor consensus tussen de 39 landen die lid zijn van de commissie “een zekere mate van commerciële walvisvaart geaccepteerd moet worden”. Ook nu wordt er volgens Canny commercieel gevangen, maar dat gebeurt zonder controle van de IWC.

Canny heeft voorgesteld om landen als Noorwegen en Japan, die de walvisvaart nooit helemaal hebben opgegeven, toestemming te geven voor commerciële vangst binnen de eigen kustwateren. Bepaalde volken, zoals de Makah-indianen in de Amerikaanse staat Washington en Eskimo's, zouden het recht moeten hebben om walvissen te vangen voor eigen consumptie. Het voorstel van Canny haalde geen meerderheid tijdens de conferentie. Landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië wijzen iedere vorm van commerciële jacht op walvissen af. Maar Canny kreeg wel het verzoek om op basis van zijn voorstel verder te zoeken naar een compromis. “Als de IWC het niet eens kan worden over haar uitgangspunten, zullen landen op den duur gaan afhaken”, aldus Canny, die dat beschouwt als de grootste bedreiging voor de walvissen. (Reuter, AP)