Indonesië openbaart VOC-archief

DEN HAAG, 25 OKT. De Indonesische regering is bereid om de archieven van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) voor internationaal onderzoek te openen. Volgens prof. D. Wardiman Jojonegoro, minister van Onderwijs en Cultuur, is een dergelijk onderzoek van grote historische waarde.

Daarmee gaat Indonesië in op het verzoek dat Nederland op de dinsdag geopende conferentie van de Unesco in Parijs heeft gedaan. De Nederlandse Unesco-commissie vreesde dat een wereldwijde geschiedschrijving van de VOC op een veto van de Indonesiërs zou stuiten.

Indonesië beschikt over kilometers archief van de VOC. Dat zijn niet alleen stukken van de vestiging in Batavia, maar ook archieven uit andere vestigingen zoals Kaap de Goede Hoop. Ondanks een uit 1975 daterend cultureel verdrag, verloopt de samenwerking tussen Nederland en Indonesië op het gebied van archieven stroef. De samenwerking tussen beide landen kreeg in 1992 een knauw omdat de Indonesische regering aanstoot nam aan opmerkingen van de Nederlandse minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking). Wardiman, die onder meer sprak met zijn collega Ritzen, wil de samenwerking meer gestalte geven. Onder meer door het aantal Indonesische studenten dat in Nederland komt studeren te verhogen. Dat zijn er nu 450 per jaar. Wardiman mikt op duizend en meer in de komende jaren. (ANP)