Hypotheekrente blijft aftrekbaar

DEN HAAG, 25 OKT. De hypotheekrente-aftrek staat in de plannen voor een nieuw belastingstelsel niet ter discussie. Dat heeft minister-president Kok gisteravond gezegd na afloop van de ministerraad. “De betekenis van de hypotheekrente wordt voluit onderkend”, zei Kok, “de neiging tot wijziging van de huidige regeling is afwezig.”

Het kabinet is nog in overleg gewikkeld over het belastingplan voor de 21ste eeuw dat volgens minister Zalm (Financiën) op Prinsjesdag, 16 september, gepresenteerd zou worden. Op die dag zei de bewindsman dat het plan op 10 oktober af zou zijn.

Naar verluidt wordt de vertraging veroorzaakt door verschillende ministers die hun eigen partij-politieke voorkeuren in het belastingplan verwerkt willen zien.

Kok, gisteren: “We hebben nog één à twee weken nodig. De laatste hoofdstukken van een boek zijn altijd het spannendst. De laatste hoofdstukken van het belastingplan moeten nog worden geschreven of er moet nog overeenstemming over worden bereikt.” Kok spreekt liever niet over een belastingplan, zei hij, maar over “bouwstenen van een blauwdruk”.