Huibregtsen met Schenk kandidaat IOC

PAPENDAL, 25 OKT. Het bestuur van de overkoepelende sportbond NOC*NSF wil voor het einde van het jaar een kandidaat voordragen als tweede Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité. Naast oud-schaatser Ard Schenk heeft ook NOC-voorzitter Wouter Huibregtsen belangstelling voor de functie. “Het lijkt ons beter om één kandidaat aan te melden”, aldus Huibregtsen.

NOC*NSF zal de nationale sportbonden en de atletencommissie vragen mee te beslissen en hun keuze tussen Huibregtsen en Schenk te maken. Wel zal het bestuur een stemadvies geven. Ook zal worden gevraagd of men nog andere kandidaten wil aandragen. Als dat gebeurt, bestaat de mogelijkheid dat er nog een nieuwe stemronde volgt.

Op Nederland en Oostenrijk na hebben alle landen die een Olympische Spelen hebben georganiseerd twee vertegenwoordigers in het hoogste sportorgaan ter wereld. IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch liet deze maand tijdens zijn bezoek aan de Europese Sport Conferentie in Amsterdam weten dat Nederland een goede kans maakt op een tweede plaats. Anton Geesink zit momenteel namens Nederland in het IOC. Een ander lid, Hein Verbruggen is weliswaar ook Nederlander, maar hij vertegenwoordigt de internationale wielrenunie UCI.

Het is bekend dat het tussen Geesink en Huibregtsen niet botert. De NOC-voorzitter probeert sinds 15 oktober de voormalig judoka te bereiken om hem van zijn kandidatuur op de hoogte te stellen, maar dat is nog niet gelukt. Schenk, de Nederlandse chef de mission voor de Olympische Winterspelen in Nagano in februari, had wel al contact met Geesink. Dat bleek uit de brief die hij het bestuur van NOC*NSF deze week stuurde en waarin hij zijn interesse voor het lidmaatschap van het IOC kenbaar maakte. Huibregtsen was verrast over de aanmelding van Schenk. De ex-topsporter denkt een goed koppel met Geesink te kunnen vormen.

“Ard is een fantastische man”, zegt Huibregtsen. “Hij zou een goede vertegenwoordiger zijn. Het verschil tussen ons is dat hij zich waarschijnlijk voornamelijk op de topsport zal richten en ik me ook op de breedtesport zal toeleggen.” De naam van Huibregtsen werd deze maand door Samaranch zelf genoemd als mogelijke kandidaat.

Het bestuur van NOC*NSF zal zich de komende dagen beraden over wie ze als 'stemadvies' aan de nationale bonden zal voordragen. Maar ook als Nederland straks bij het IOC een kandidaat aandraagt, wil dat niet zeggen dat die automatisch wordt aangesteld. Al eerder werd een advies niet opgevolgd. NOC*NSF schoof in 1987 zijn voorzitter Henk Vonhoff naar voren, maar Samaranch benoemde toen eigenhandig Geesink als IOC-lid. “Het zou jammer zijn als zoiets voor een tweede keer zou gebeuren”, zei Huibregtsen gisteren.

De NOC-voorzitter heeft Samaranch via een brief op de hoogte gesteld van de procedure die in de Nederlandse sport wordt gevolgd omtrent de IOC-kandidatuur.