Hoogovens krijgt nul op rekest in Brussel

IJMUIDEN/BRUSSEL, 25 OKT. Hoogovens heeft gisteren nul op rekest gekregen van het Europees Hof van Justitie met zijn klacht tegen miljardensubsidies aan de Italiaanse concurrent Ilva. Hoogovens wil eerst de stukken bestuderen voor te reageren. “We wachten de motivatie van het Hof af”, aldus een woordvoerder van het staalconcern.

De klacht gaat terug tot 1994, het jaar dat de Europese Commissie formeel toestemming gaf voor omgerekend ruim 5 miljard gulden aan staatssteun aan Ilva. In ruil daarvoor zouden de Italianen de productiecapaciteit aan ruwstaal verminderen en op den duur worden geprivatiseerd. In die tijd verkeerde de Europese staalindustrie in een zware crisis, die gepaard ging met grote overcapaciteit.

Hoogovens beschuldigde Ilva van concurrentievervalsing, omdat het zich niet zou houden aan de termijnen voor capaciteitsreducties. Het IJmuidense concern stelde verder dat de reorganisatie bij llva neerkwam op tijdelijke stillegging van productiecapaciteit. (ANP)