Gouden handdruk: AxBxC

Een 'A-B-C-tje', zo simpel is de berekening van uw gouden handdruk. De VVD-fractie in de Tweede Kamer stelde deze week voor de formule waarmee kantonrechters sinds 1 januari de afkoopsom voor ontslagen werknemers berekenen, wettelijk vast te leggen. Zo kan iedereen uitrekenen hoe hoog zijn of haar gouden handdruk zou zijn bij eventueel ontslag.

De formule daarvoor is simpel: AxBxC. De A staat voor anciënniteit. Vermenigvuldig het aantal dienstjaren met 1,5 als u tussen de 40 en 49 bent en met 2 als u 50 jaar of ouder bent. De B staat voor beloning: bruto-maandsalaris met vakantiegeld en dertiende maand, maar zonder de leaseauto. De C duidt op de correctiefactor waarmee de kantonrechter het resultaat van AxB nog een beetje kan variëren. Als de werknemer het ontslag volledig aan zichzelf te danken heeft, dan zal hij een correctiefactor van nul gebruiken: geen gouden handdruk dus. Een 'slechte' werkgever levert een 'C' van 4 op. Voor de onslagen politiechef J. Brinkman (50) levert het 'A-B-C-tje' minder op dan de miljoenen waarover gespeculeerd wordt. Hij was één jaar in dienst tegen een bruto-salaris van 31.276,80 gulden per maand: goed voor een handdruk van 62.553,60. Omdat een hogere correctiefactor dan vier zelden wordt gehanteerd liggen voor hem hooguit 250.214,40 gulden klaar.