Geen belemmering beurshandel

AMSTERDAM, 25 OKT. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs zal maandag gewoon doorgang vinden. Het onderzoek van Justitie naar omvangrijke witwaspraktijken en fraude op de beurs zal de handel niet belemmeren. Justitie heeft dit gisteravond op verzoek van beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) toegezegd.

In het beursgebouw op Beursplein 5, waar Justitie gisteravond huiszoeking heeft gedaan, is volgens een AEX-woordvoerder “vol ongeloof, geschokt en teleurgesteld” gereageerd. “Niemand had dit verwacht”, zegt hij.

De woordvoerder spreekt tegen dat door deze fraudezaak de integriteit van de beurshandel in het geding is geraakt. “Op het gebied van maatregelen tegen fraudebestrijding hebben wij altijd voorop gelopen, zelfs toen dit in het buitenland nog helemaal geen item was. Daarom komt dit nu hard aan.”

Het beursbedrijf was al enige maanden op de hoogte van een onderzoek naar enkele commissiehuizen. Justitie heeft in die periode diverse keren stukken van verdachte commissionairs opgevraagd bij AEX.

“Op een gegeven moment hadden wij wel in de gaten welke in richting het onderzoek ging en wie de verdachten zijn. Maar van de achtergronden van het onderzoek zijn wij niet op de hoogte”, aldus de AEX-woordvoerder, die niet mag zeggen wat de namen zijn van de vier commissiehuizen die onder verdenking staan.

Het beursbedrijf zegt dat het deze grote fraudezaak niet zelf aan het licht had kunnen brengen. “Van Justitie heb ik gehoord dat deze zaak diverse kruisverbanden heeft en dat er allerlei internationale geldtransacties in het spel zijn. Ons ontbreken gewoonweg de middelen en de bevoegdheden om deze praktijken te ontdekken en op een adequate wijze in kaart te brengen. Wat dat aangaat zijn wij een willoos instrument”, zegt de woordvoerder.