Dunne koude pap wint prijs

Journalisten die over eten schrijven krijgen af en toe een doos thuisbezorgd, waarin een nieuw product zit. De makers hopen natuurlijk dat die journalisten daar leuk over schrijven. Bezoek wordt onmiddellijk tot proefkonijn gepromoveerd. Meedogenloos eerlijk commentaar wordt genoteerd.

Zo werd ook Wake Up! - naturel, het nieuwe drinkontbijt van Brinta, dat zojuist de Jaarprijs Goede Voeding van de Stuurgroep Goede Voeding, met als voorzitter Wim Bosman van de Gezondheidsraad, geproefd. Ik noteerde deze recensies: “Bah, wat zoet. Het stinkt. Het smaakt plakkerig, het is net specie. Het is dunne kouwe pap.” In het doosje Wake Up! zitten 5 zakjes, die 3,29 gulden kosten. Je doet de inhoud van één zakje in een beker of glas, schenkt 150 ml koude melk bij, je roert en je drinkt je snelle ontbijt (kosten ruim 65 cent) op. Een gebit is overbodig.

Honig, de maker van dit product, heeft een aantrekkelijk gat in de markt ontdekt dat gevuld moet worden. Een kwart van ons slaat het ontbijt over. Maar heel weinig mensen hebben 's morgens, als het opstaan en het ritueel dat er op volgt (wassen, tandenpoetsen, scheren, aankleden, optutten) al moeite genoeg kost, zin in eten. Volgens David Benton die een interessant boek ('Food for thought') over de invloed van voedsel op stemming, geheugen en denkvermogen schreef, is er geen bewijs dat het nuttigen van een ontbijt de stemming, aandacht en reactiesnelheid beïnvloedt. Wel schijnt het zo te zijn dat het geheugen van mensen die niet ontbijten aan het eind van de ochtend slechter is dan van mensen die wel hebben ontbeten. Dus als je maar gewoon, gevarieerd en niet te veel eet, eet je vanzelf gezond en krijg je genoeg nuttige stoffen binnen. Brinta stuurde een trots persbericht rond waarin vermeld staat dat Wake Up! van de 22 inzendingen tot winnaar is uitgeroepen. Nieuwsgierig belde ik de Stuurgroep Goede Voeding. Wie waren die 21 anderen? Daarover werden geen mededelingen gedaan. Wel werden in het juryrapport de 5 genomineerden genoemd. De 17 andere inzenders blijven geheim. Over het hoe en waarom van deze voedsel-Oscar-uitreiking volgende keer meer.

Een recept voor een zelfgemaakte spread voor bij of op gewoon mensenbrood: pureer de tomaten; hak de olijven in kleine stukjes; prak de feta en roer feta, olijven en tomaten door de yoghurt. Strooi er tuinkers op.

74 g fetakaas

1 bakje Griekse yoghurt

10 groene olijven zonder pit

enkele gedroogde tomaten

1 bakje tuinkers