Deja vu

Het kan niet worden ontkend dat in India en Pakistan mensen hun verstand verliezen wanneer hockeyers hun vaardigheid met bal en stick vertonen. Ook in Australië en in een paar Europese landen zijn verschijnselen van hockeyverdwazing waargenomen. De spelvormen waarvan hockey is afgeleid, schijnen door ongeciviliseerde mannen te zijn beoefend.

Indianen joegen met een omgebogen herdersstaf een bal van gemalen hout, buffelhaar en hertenhuid voort. Daarbij ontzagen zij niets en niemand. In het archeologische museum in Athene is een Grieks reliëf te zien uit de vijfde eeuw voor Christus waarop twee naakte mannen met gekromde stokken zich over een bal buigen. Veel later vermaakten jongens in Frankrijk zich met een herdersstaf (hoquet) en een voddenbal. In de negentiende eeuw werd in Engeland bandy gespeeld, een soort hockey op ijs. Op Engelse scholen ontstond uit al deze vormen het moderne hockey - weliswaar als winters alternatief voor cricket. Engelsen brachten het spel naar India en Pakistan, waar het uitgroeide tot volksvermaak. In 1892 werd in Nederland de eerste hockeyclub opgericht, de Amsterdamse Hockey en Bandy Club. In 1911 ontstond de Nederlandse Dames Hockeybond, die in 1941 fuseerde met de algemene hockeybond. Sinds jaren wordt hockey in bepaalde kringen als een attractie ervaren en doen Nederlandse teams zelfs regelmatig met enig succes een poging de wereld te veroveren.