Brugklasser krijgt in Nederland veel gym

RIJSWIJK, 25 OKT. De Nederlandse brugklasser gymt er flink op los, zelfs meer dan de meeste van zijn Europese leeftijdgenoten. Een dertienjarige Hollandse scholier krijgt per jaar gemiddeld honderd lesuren lichamelijke opvoeding, ofwel zo'n tweeënhalf uur per schoolweek. Alleen de Franse en Portugese scholieren krijgen meer sport onder schooltijd.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie die minister Borst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De kwestie komt over enkele weken aan de orde tijdens de behandeling van haar begroting voor 1998. De bewindsvrouwe wil met de cijfers het idee wegnemen dat het met de beweging van de jeugd slecht is gesteld.

De Portugese scholier gymt gemiddeld 105 lesuren per jaar, de Franse jeugd zo'n 102 uur. Nederland is derde op de ranglijst. Hekkensluiters zijn de Denen (60 lesuren) en Finnen (57 lesuren).

De Tweede Kamer en ook staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) hebben in het verleden een lans gebroken voor meer en beter gymonderwijs voor met name basisscholieren. Op de helft van de basisscholen verzorgt de 'gewone' leraar de gymles.

Voor het aantal lesuren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs heeft minister Borst echter geen harde cijfers, omdat de afzonderlijke scholen de vrijheid hebben om de lestijd over de verschillende vakken te verdelen.

Daarom is een vergelijking van de gymlessen in het basisonderwijs met andere Europese landen onmogelijk. (ANP)