Briefkaart uit Nederland; Tulpenfestival in Texas

Je bereikt Nederland, Texas het gemakkelijkst door de Interstate 10 af te gaan in zuidelijke richting naar Port Arthur. Nederland ligt precies tussen de I-10 en Port Arthur. De hoofdstraat heet Boston Avenue en heeft de typische sfeer van small-town Amerika. Rechts is de meubelzaak van Rienstra maar dat is voorlopig het enige dat eraan herinnert dat dit Nederland ook werkelijk iets met Nederland te maken heeft.

Op de hoek in de drugstore hangen wat Nederlandse posters aan de muur en een prachtig ijsgezicht bij Broek in Waterland. Of is het de Zaanstreek? Niemand die het zo gauw weet. Wel wordt erop gewezen dat de inrichting in de zaak nog dezelfde is als toen de zaak zich hier vestigde aan het begin van de eeuw.

Nederland, Texas begon zijn bestaan als stip op de kaart langs de spoorlijn die van Kansas City naar de Golf van Mexico leidde. Officieel kwam de naam zwart op wit te staan op 24 december 1897 maar de eerste kolonisten uit Nederland waren toen al gearriveerd. Voortrekker van de groep was Gatze Rienstra, die later door het leven ging als George. Hij kwam aan in mei van 1897. In november volgden 46 Nederlanders die met de stoomboot Olinda vanuit Antwerpen naar Galveston waren gevaren.

Nederland maakt zich anno 1997 op om volgend jaar groots zijn 100-jarig bestaan te vieren. Het welgestelde stadje is zich zeer bewust van zijn ontstaan en is er trots op dat het 't enige stadje in Texas is dat door Nederlanders is gesticht. Elk voorjaar is er in Nederland een tulpenfestival.

Aan Boston Avenue is het Tex Ritter Park en het Windmill Museum, gehuisvest in een heuse molen. De herkomst van het bouwmodel is onbekend en de molen doet onnederlands aan. Het parkje heet naar Tex Ritter omdat deze bekende country & western zanger in Nederland opgroeide en het stadje als zijn thuis beschouwde. Zijn familie schonk geld aan de stad en in het Windmill Museum is een prominent hoekje voor Ritter ingeruimd. Nederland kreeg ook internationale roem door Walter 'Buddy' Davis, die in 1952 in Helsinki de gouden medaille hoogspringen won en een nieuw wereldrecord vestigde. Buddy leed op achtjarige leeftijd aan polio maar sprong later hoger dan wie ook. Ook voor hem een hoekje in het Windmill Museum.

Verder heeft het museum foto's uit vroeger tijden. Er stond toen nog een Orange Hotel in het dorp, dat geheel Oranje geverfd was. Ook ziet de bezoeker een hutkoffer van honderd jaar oud waar een van de eerste bewoners zijn bezittingen in bewaarde. Sommige immigranten namen hun schaatsen mee naar Texas. Inmiddels hebben de Friese doorlopers een plaats gekregen in het museum.

Over Boston Avenue lopen we langs de Nederland Fire Department en de Nederland Chamber of Commerce. Aan het eind van de straat is de Nederland High School, waar de trots van het stadje aan verbonden is, het footballteam de Nederland Bulldogs. Ondanks de hitte zijn de spelers volop aan het trainen en ze trekken veel toeschouwers. Behalve een Boston Avenue heeft Nederland ook een Nederland Avenue. Tot 1948 liepen hier nog de De Goeijen Street, Heeren Street, Keizers Street, Mena Park en Stations Plein maar dat werd op den duur toch te moeilijk voor de Nederlandse Amerikanen. De straten kregen nummers of uitspreekbare Amerikaanse namen. Is Nederland toen definitief Amerikaans geworden?