Braam wint Boy Edgar-prijs

RIJSWIJK, 25 OKT. De moderne-jazzpianist, bandleider en componist Michiel Braam (31) heeft de Boy Edgar-prijs 1997 gewonnen. De onderscheiding wordt gezien als de belangrijkste in Nederland op het terrein van jazz en geïmproviseerde muziek. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 gulden en een plastiek van Jan Wolkers.

Volgens het juryrapport heeft Braam de prijs te danken aan zijn pianospel, zijn composities en zijn werk als bandleider. “Zijn improvisaties zijn altijd fris en oorspronkelijk”, aldus het rapport.

De uit het Brabantse Mill afkomstige Braam staat bekend als een muzikant die veel improviseert. Volgens zijn impresario en collega-muzikant Bo van de Graaf is de pianist “meestal heel leuk ontregeld bezig. Hij is zeer inventief. Niets komt voor een tweede keer terug in zijn muziek”.

Braam studeerde aan het Arnhems conservatorium waar hij in 1988 afstudeerde. Hij richtte daarna zijn eigen Bik Bent op die hij nog steeds leidt en waar hij enkele cd's mee opnam. Met deze groep maakt hij typisch Nederlandse bigband-muziek met invloeden van Duke Ellington. Met het ensemble van Bo van de Graaf deed Braam onlangs mee aan een theatervoorstelling met improvisaties op liedjes uit de tv-serie Ja Zuster Nee Zuster. Braam treedt voornamelijk op in Nederland, bijvoorbeeld in het BIM-huis in Amsterdam. (ANP)