Boeing verliest 696 miljoen dollar in derde kwartaal

SEATTLE, 25 OKT. Boeing heeft in het derde kwartaal van dit jaar een netto verlies geleden van 696 miljoen dollar. Eerder deze week waarschuwde de grootste vliegtuigbouwer ter wereld er al voor dat het resultaat sterk negatief zou uitvallen als gevolg van problemen bij de productie. Voor 1998 verwacht Boeing ook negatieve gevolgen voor zijn resultaten.

Het concern zag zich door de problemen genoodzaakt een bedrag van 1,6 miljard dollar (voor belastingen) ten laste van het derde kwartaal te brengen.

Het grote verlies dat dit veroorzaakte, staat in sterk contrast met de winst van 466 miljoen dollar die Boeing in het derde kwartaal van het afgelopen jaar boekte. Netto komt de voorziening neer op 1 miljard dollar.

De moeilijkheden zijn ontstaan door de sterke uitbreiding van de productie, die nodig was om aan de hard gegroeide vraag te voldoen. Boeing vergrootte zijn productie de laatste anderhalf jaar van achttien tot veertig vliegtuigen per maand.

Dat had tot gevolg dat de aanvoer van grondstoffen en onderdelen ging haperen en dat er onvoldoende gekwalificeerd personeel kon worden aangetrokken. Begin deze maand besloot de vliegtuigbouwer de fabricage van de Boeing 747 en 737 voor een maand stop te zetten. De kwartaalomzet van de vliegtuigfabrikant groeide van 9 miljard tot 11,4 miljard dollar. Deze toeneming is te danken aan de afzet van meer vliegtuigen en aan de overneming van de ruimte- en defensiedivisie van Rockwell International in december vorig jaar.