Beleggen in kwaliteit van het leven

In de aandelenkoersen op de effectenbeurs zat de afgelopen weken weinig muziek, maar banken en vermogensbeheerders brengen het ene na het andere beleggingsfonds op de markt.

Het Postbank IT Fund was nog niet op de markt, of vermogensbeheerder Optimix lanceerde zijn eigen fonds dat wil profiteren van de snelle groei op de automatiseringsmarkt.

Twee Nederlandse beheerders van beleggingsfondsen die zich richten op aandelen van kleine ondernemingen, zakenbank Kempen & Co en NIB Securities, waren in een nek aan nek race om als eerste een vergelijkbaar fonds met aandelen in Europese kleine en middelgrote bedrijven op de markt te brengen. “Zonder dat wij van elkaar wisten dat de ander met zo'n fonds bezig was”, zegt vermogensbeheerder T. de Groot van NIB Securities.

En op korte termijn komt ING met zijn eerste beleggingsfonds dat zich niet op de financiële werldmarkt richt, op een land, op een regio of op een sector, maar op een thema: de kwaliteit van het leven. De bank ziet maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing en een stijgend gezondheidsbewustzijn als ideale trends om geld mee te verdienen. Dit Quality of Life Fund gaat wereldwijd geld steken in bedrijven en bedrijfstakken die bijdragen aan de kwaliteit van het leven, en dat varieert van gezonde voeding tot biotechnologie en van geneesmiddelen tot ondernemingen in de sector vrije tijdsbesteding.

De rode draad bij al deze beleggingsfondsen is dat zij investeerders een specialisme bieden. Voor deze specialiteiten blijkt onder particuliere en professionele investeerders veel belangstelling te zijn, zo merken de beheerders van deze fondsen.

Het Optimix Technology Fund, het eerste beursgenoteerde beleggingsfonds van vermogensbeheerder Optimix, kreeg vorige week 110 miljoen gulden toevertrouwd van beleggers. De opbrengst viel directeur C. Boonen van Optimix mee, gezien het feit dat de vermogensbeheerder geen kantorennetwerk heeft, zoals een grote bank. “Ik denk dat wij deels ook gedreven hebben op de publiciteit die met het Postbank IT fonds gepaard ging”, bekent hij. Voor de lancering van dit fonds had Optimix ongeveer 1 miljard gulden vermogen onder beheer.

Ook fondsen die op Europese effectenbeurzen gaan investeringen in kleine en middelgrote ondernemingen trekken beleggersgeld. Het fonds van Kempen zag ruim 280 miljoen gulden toestromen, het fonds van NIB Securities 62 miljoen gulden.

“De afgelopen tijd is er een grote belangstelling geweest bij beleggers voor aandelen van grote bedrijven”, zo legt De Groot van NIB Securities uit. De koersen van de kleinere en middelgrote bedrijven, die in het beursjargon midcaps en small caps heten, zijn bij de grote fondsen achtergebleven, aldus De Groot. De introductie van de euro, die na 1999 het wisselkoersrisico opheft bij beleggingen in de aan EMU deelnemende Europese landen, moet een extra attractie voor beleggers zijn.

Dat de aandelenkoersen op de internationale beurzen afgelopen donderdag onderuit gingen, kwam de vermogensbeheerders die al het binnenkomende geld moesten beleggen prima uit. “Dat de beurs nu hapert is perfect”, zegt een betrokken beheerder. “Ik kan tegen lagere koersen in de markt stappen.”