Ajax-Feyenoord

Feyenoord-fans kunnen morgen niet naar Ajax-Feyenoord. In de Kuip kunnen ze het duel volgen op een groot scherm. Is dit de oplossing om vechtpartijen zoals in maart in Beverwijk te voorkomen?

Youp van 't Hek, cabaretier en Ajax-supporter, begon twee jaar geleden de discussie over kwetsende spreekkoren: “Ik denk dat dit initiatief de enige mogelijkheid is om het geweld tegen te gaan. Door al dat geweld is de humor rond het voetbal verdwenen. De harde supporterskernen vermoorden de sport. Gelukkig zijn Van Praag en Van den Herik verstandige types. Na Beverwijk is deze oplossing de juiste. Een beetje lawaai en agressie vanaf de tribunes is niet erg, dat geeft sfeer aan de wedstrijd. Maar het geweld is echt primitief. Elkaar de hersens inslaan, dat deden ze in de Middeleeuwen ook. De harde kernen moeten tot bezinning komen. Ik vraag me wel eens af of het niet beter is het voetbal op te heffen. Het stadion zal zondag trouwens niet helemaal stil zijn, mocht Feyenoord scoren. Ik ga namelijk met drie Rotterdamse vrienden naar de wedstrijd.”

Henk Vos, spits van Feyenoord: “Ik weet niet of dit de oplossing is voor het geweld. Ik hoop in ieder geval op bezinning bij de harde kernen. Toch zullen er Rotterdammers in de Arena zitten. Je kunt namelijk nooit overzien waar de kaarten heengaan. De ophef over spreekkoren is overigens overdreven. Scheidrechters leggen de wedstrijd al stil om één beledigend woord, een beetje kinderachtig. Spreekkoren horen bij het voetbal. Spelen zonder eigen supporters is vreselijk. Ze zorgen toch voor een extra stimulans. In Manchester zaten woensdag een paar duizend Feyenoorders op de tribune, fantastisch.”

Kees Put, Feyenoord-supporter: “Een waardeloze actie. De haat tussen Amsterdam en Rotterdam wordt alleen maar erger gemaakt. Op deze manier speel je rellenschoppers in de kaart. Op de zwarte markt worden door Feyenoorders gewoon kaarten gekocht. Volgens mij wisselen de harde kernen gewoon kaarten uit. En dan dat beeldscherm in de Kuip. Daar komt geen hond op af. Iedereen gaat lekker naar de kroeg. Nee, dit plan slaat nergens op.”

Arie van Eijden, directeur betaald voetbal van de KNVB: “Supporters van de bezoekende club weren is zeker niet dé oplossing voor het geweld rond de velden. Deze aktie moet een signaal zijn. Het is ver genoeg gegaan met supportersgeweld. We moeten er met z'n allen voor zorgen dat voetbal weer een feest wordt. Wij willen in zekere zin ook een voortrekkersrol vervullen voor de rest van de samenleving. Het geweld in de samenleving neemt buitensporige vormen aan. Kijk naar de dood van Tjoelker in Leeuwarden. De KNVB zal er alles aan doen om de maatschappij beter te maken.”

Peter Goedbloed, voorzitter van de Ajax-supportersclub: “Dit is een eenmalig initiatief en heeft alleen betrekking op de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Een structurele oplossing tegen het supportersgeweld mag het niet worden. Wij en de KNVB zullen ons verzetten wanneer burgemeesters van andere steden aanhangers van de bezoekende club willen weren. Ik ben niet bang dat er toch Feyenoorders naar Amsterdam komen. Mijn collega Willem Veenman van Feyenoord en ik hebben daar geen signalen voor ontvangen. Ook de harde kern van Feyenoord zegt dat ze thuis blijft. Iedereen is solidair.”

Gerard Cox, entertainer en seizoenkaarthouder van Feyenoord: “Dat supporters elkaar nu buiten het veld in elkaar slaan, is een gunstige ontwikkeling. Misschien moeten we daar een apart weilandje voor aanwijzen, dan kunnen we er een tribune bij plaatsen. Ach, ik scherts maar wat. Het voetbalgeweld stemt me buitengewoon treurig. Ik ben voorstander van het weren van supporters van de tegenpartij. Maar niet omdat Feyenoord-fans soms joden roepen. Overdreven om daar ophef over te maken. De Ajax-fans hebben toch Israelische vlaggen bij zich? Mij schelden ze uit voor kutkankerboer, dat vind ik erger.”