Wellicht toch sancties tegen olieconcerns

WASHINGTON, 24 OKT.Het is nog lang niet zeker dat het Franse olieconcern Total en nog vier andere bedrijven gevrijwaard blijven van Amerikaanse strafmaatregelen als gevolg van de miljardentransactie die ze met Iran hebben gesloten.

Ook blijven de VS gekant tegen de aanleg van pijpleidingen over Iraans grondgebied, bedoeld voor het transport van olie en gas naar westerse markten. Het Nederlands-Britse concern Shell voert onderhandelingen over de aanleg van zo'n pijpleiding.

De Verenigde Staten sluiten sancties niet uit, zei gisteren onderminister van Handel Stuart Eizenstat tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. Zijn opmerkingen staan haaks op krantenberichten dat Total geen gevaar loopt op sancties als de Europese Unie bereid is de druk op Iran op te voeren. Volgens Eizenstat is er geen sprake van dat de VS bereid zijn tot uitstel van een sanctiebesluit.

Bij de transactie van Total zijn het Maleische Petronas-concern en Gazprom uit Rusland betrokken. De twee andere bedrijven waarop de Amerikaanse onderminister doelde, zijn het Canadese Bow Valley en een onbekende Indonesische onderneming. Zij hebben onlangs een contract van 200 miljoen dollar gesloten voor de ontwikkeling van een Iraans olieveld.

Volgens Eizenstat zullen ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die momenteel in Parijs zijn voor onderzoek van het gewraakte Total-contract, naar de andere betrokken landen reizen.

De VS kunnen de bedrijven aanpakken op grond van de een jaar oude wet-D'Amato, genoemd naar de Amerikaanse senator D'Amato, die sancties voorschrijft bij investeringen in Irans olie- of gassector van jaarlijks meer dan 40 miljoen dollar.

Over het plan van Shell om voor 2,5 miljard dollar een pijpleiding aan te leggen van Turkmenistan via Noord-Iran naar Turkije zei Eizenstat dat de Amerikaanse regering zal doorgaan met haar pogingen Turkije en de energierijke landen rond de Kaspische Zee aan te moedigen om alternatieve routes te kiezen. Vooral de voormalige Sovjet-republiek Turkmenistan wil haar afhankelijkheid van Rusland verminderen bij het transport van olie en gas. Shell heeft eerder laten weten dat het nog niet vaststaat dat het pijpleidingtracé over Iraans grondgebied zal lopen.

De Amerikaanse regering wil Iran isoleren vanwege de financiële ondersteuning die dat land verleent aan het internationale terrorisme en de ontwikkeling van massa-vernietigingswapens. (AP, AFP)