Weer arrestatie zaak-Picornie

ROTTERDAM, 24 OKT. De politie heeft begin deze week opnieuw een Feyenoord-supporter aangehouden in verband met de voetbalrellen die afgelopen maart in Beverwijk plaatsvonden. Daarbij overleed de Ajax-supporter C. Picornie. Justitie in Haarlem heeft de aanhouding van de Feyenoord-supporter gisteren bevestigd.

Volgens justitie in Haarlem zou de aangehouden J.R. (27) betrokken zijn geweest bij de veldslag in Beverwijk. “Hij is op basis van getuigenverklaringen gearresteerd”, aldus een woordvoerder. De Feyenoord-supporter zou vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal bepalen of de man in voorlopige hechtenis kan blijven.

De raadkamer van de rechtbank in Haarlem besloot twee weken geleden het gerechtelijk onderzoek opnieuw te openen. Aanleiding daarvoor waren videobeelden van een camera van Rijkswaterstaat waarop de rellen zijn vastgelegd. Daarop zou onder meer te zien zijn dat een kalende man een steekbeweging naar de rug van Ajax-fan Picornie maakt, waarna deze in elkaar zakt. Een andere man met een wit petje staat daarbij te kijken. Beide Feyenoord-supporters zouden nog niet door justitie zijn aangehouden.

Niet bekend

R. is al geruime tijd actief in de harde kern van Feyenoord-supporters. Hij is vorig jaar veroordeeld voor zijn aandeel in relletjes tijdens een popconcert in Renesse. Feyenoord-fans verjoegen toen de Party Animals van het podium, omdat tijdens een optreden van de groep een Feyenoord-vlag was verbrand.

Onder het motto 'Voetbal, verziek het niet' vormt de beladen voetbalwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord zondagavond in de Amsterdamse Arena het startschot voor een campagne tegen het geweld in en om de stadions. Een maand geleden maakten Ajax-voorzitter M. van Praag en zijn Feyenoord-collega J. van den Herik al bekend hun supporters thuis te laten bij de onderlinge uitwedstrijd, omdat de wonden na de veldslag in Beverwijk nog niet zijn geheeld. Naar verwachting drieduizend Rotterdamse supporters zullen het duel zondag op een beeldscherm in De Kuip volgen.