'Verre Oosten is nog altijd goed voor prima deals'

Welke gevolgen heeft de financiële crisis in het Verre Oosten? In de Bar and Billiard Room van het vermaarde Raffles hotel in Singapore en op de hoofdkantoren van Nederlandse bedrijven wordt druk gerekend. Beleggers zijn nerveus, Wall Street vreest de gevolgen voor de Amerikaanse export. Managers proberen het hoofd koel te houden. Hagemeyer rondt juist dezer dagen een grote overname in Hongkong af. Vastgoedfonds Rodamco ziet lokale concurrenten wegvallen. “De Asian Tigers hebben een nieuw gebit nodig”, zo grapten Nederlandse zakenlieden in Singapore.

ROTTERDAM, 24 OKT. Temidden van de financiële crisis in het Verre Oosten onderhandelt handelshuis Hagemeyer over een grote acquisitie in de regio. Het is een grote vis: Tec Pacific heeft een omzet van 2,5 miljard gulden.

“We kijken nog eens extra goed naar de situatie, maar volgens mij blijft het een prima deal”, zegt bestuursvoorzitter Andrew Land van Hagemeyer, dat vorig jaar 16 miljard gulden omzette en nu al grote belangen in het Verre Oosten heeft. Hagemeyers grootaandeelhouder zit in Hongkong.

De paniekerige stemming op de beurzen trok de koers van aandelen Hagemeyer gisteren rap omlaag: de koers zakte ruim 7 gulden naar 87,20 gulden, maar kon vanochtend de helft van het verlies weer inlopen.

Land: “Natuurlijk heeft de paniek in Hongkong zijn gevolgen, maar het gebouw Hagemeyer is stevig genoeg. We hebben in vroeger tijden ook een dollar van bijna 4 gulden en van 1,50 overleefd.”

In de komende tijd verwacht Land dat de economische groei in het Verre Oosten zal halveren. “Dan kom je dus uit op een groei van 3 tot 4 procent en dat hadden we eigenlijk al in onze winstprognoses verwerkt. Daardoor groei je natuurlijk minder hard in die regio, maar aan de andere kant halen wij jaarlijks voor honderden miljoenen aan spullen uit het Verre Oosten. En die worden weer goedkoper”, aldus Land.

De huidige valutacrisis maakt de overname van Tec Pacific voor Hagemeyer niet goedkoper. In augustus maakte Hagemeyer bekend om - ook voor een andere overname - 7,5 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. “De eigenaar van Tec Pacific krijgt een aantal aandelen Hagemeyer en die is momenteel misschien wat minder voordelig uit. Maar dat zal tijdelijk zijn.” Met de nieuwe acquisitie vormen de activiteiten in het Verre Oosten (inclusief Australië) een kwart van de omzet van Hagemeyer. Land denkt de overname van Tec Pacific nog deze maand af te ronden.

Het aandeel Nedlloyd hoefde donderdag met een verlies van bijna 3 procent minder in te leveren dan Hagemeyer. Toch denken verschillende analisten dat een aanhoudende crisis in het Verre Oosten grotere gevolgen kan hebbben voor de containervervoerder. “Het volume van het containervervoer zal dan afnemen en dat effect zal dubbel zo hard aankomen, omdat er nogal wat schepen in aanbouw zijn. Daarbij kan ook nog het valuta-effect een negatieve rol spelen, want de Verre-Oostenroute is zeer belangrijk voor Nedlloyd”, aldus een analist van SNS Securities. Tot een bijstelling van de prognoses heeft dit nog niet geleid. “Voorlopig is het vooral een financiële crisis en de gevolgen daarvan zijn nog niet zichtbaar in de reële economie.” De financiële crisis heeft de schijnwerper gezet op de vastgoedmarkt in het Verre Oosten. “Wij krijgen even een tik, maar wij raken daar ook concurrenten kwijt”, reageert directievoorzitter drs J. de Kreij van Rodamco, het grootste Nederlandse vastgoedfonds (10 miljard gulden beleggingen) dat ruim 1,1 miljard gulden in het Verre Oosten heeft geïnvesteerd.

Toch is de impact op Rodamco beperkt, zo maakt De Kreij duidelijk. Van de huidige investeringen zit 700 miljoen gulden in Australië, terwijl eenderde van de resterende regionale beleggingen Rodamco in de komende paar jaar een rendement in Amerikaanse dollars oplevert dat door de valutacrisis niet wordt aangetast. Bovendien zit Rodamco wel in Thailand, Maleisië, Singapore, China en de Filippijnen, maar niet in Hongkong, het epicentrum van een mogelijke vastgoedcrisis.

De verwachte winst per aandeel voor het lopende boekjaar van tenminste 3,40 gulden, zal Rodamco als gevolg van de crisis niet verlagen. Het fonds had nog wel grote plannen daar: er zijn toezeggingen gedaan voor toekomstige investeringen van 500 tot 600 miljoen gulden in de regio. In plaats van tegenslag, ziet de Kreij een meevaller. In Maleisië zal de aanbouw van een concurrerend winkelcentrum niet doorgaan.

De Kreij: “Ook bij een naar beneden bijgestelde groeiverwachting voor de regio van 4,7 procent is het nog altijd meer dan de 3 procent in Nederland. Dan moeten wij een of twee jaar langer wachten op het beoogde rendement. Die lange adem moet je toch hebben als vastgoedbelegger.”