Tweede Kamer rouwt om Maarten van Traa

DEN HAAG, 24 OKT. De Tweede Kamer heeft gisteren op sobere wijze het Kamerlid Maarten van Traa herdacht. Tweede-Kamervoorzitter Bukman en minister-president Kok hielden beiden een korte toespraak. Op de lege zetel van Van Traa, die dinsdag bij een verkeersongeval om het leven kwam, lag namens de fractie van de PvdA een boeket rode rozen.

“Verbijstering! Dat kan toch niet. Zeg dat het niet waar is”, zo vatte Kamervoorzitter Bukman de gevoelens samen toen dinsdagavond, vlak na het sluiten van de Kamervergadering het bericht binnenkwam dat Van Traa ernstig gewond was geraakt bij een verkeersongeval, tien minuten later gevolgd door het bericht dat hij aan zijn verwondingen was overleden.

Bukman typeerde Van Traa als “een markante persoonlijkheid”, “een hartstochtelijk democraat” en een “bewogen sociaal-democraat”, “een vechter voor de rechtsorde, nationaal en internationaal, maar boven alles een integer mens en een medemens met het hart op de goede plaats.”

Premier Kok noemde Van Traa “een parlementariër in hart en nieren, een vertegenwoordiger van het volk van de zuiverste soort”. Kok: “Hij leeft in onze herinnering voort als een oprecht mens met grote talenten, met een rotsvaste overtuiging. Een man die stond voor zijn zaak.”

De premier noemde Van Traa ook “een scherp debater, die dwars door politiek en samenleving heen zeer werd gerespecteerd. Een vriend in de ware zin des woord voor velen, ook voor mensen die zijn opvattingen niet of niet steeds konden delen.”

Bukman en Kok benadrukten beiden de wijze, waarop Van Traa leiding gaf aan de zogeheten IRT-commissie, de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de opsporingsmethoden bij politiek en justitie. Bukman zei dat Van Traa zo het functioneren van het parlement had versterkt.

In de Kamer was ook de echtgenote van Van Traa, oud-parlementariër Andrée van Es aanwezig.