Sorgdrager over tbs-zaak: Kröger tegen afspraken in overgeplaatst

ROTTERDAM, 24 OKT. De ontsnapte crimineel S. Kröger is tegen de afspraak in binnen de Groningse tbs-kliniek Van Mesdag overgeplaatst naar een minder streng beveiligde afdeling. Dat heeft minister Sorgdrager (Justitie) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens Sorgdrager is de interne overplaatsing door de Van Mesdagkliniek 'procedureel correct' toegepast en uitgevoerd, maar hadden de ambtenaren van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van haar eigen ministerie moeten ingrijpen toen zij van de beslissing op de hoogte werden gesteld, aangezien deze tegen de eis van de minister in ging. Sorgdrager zegt in haar brief dergelijke incidenten in de toekomst te willen voorkomen.

Het Tweede-Kamerlid C. Bremmer (CDA) vindt het 'politiek laf' dat Sorgdrager “zich verschuilt” achter fouten van haar ambtenaren. Hij wil van de minister weten of de DJI instructies had, dat Kröger op de strengst beveiligde afdeling van de Van Mesdagkliniek moest blijven.

Ook PvdA-woordvoerder M. Zijlstra zal die vraag volgende week dinsdag stellen, als de Kamer met Sorgdrager over de zaak-Kröger debatteert. “Als de DJI die instructie niet heeft gekregen, houdt Sorgdrager wel een erg gemakkelijk verhaal”, aldus Zijlstra. Voor D66-woordvoerder Dittrich heeft de minister “op goede gronden” tot overplaatsing naar de Van Mesdag besloten, maar had de communicatie met het departement beter kunnen verlopen.

Sordrager stelt dat de besluitvorming rond de overplaatsing van Kröger van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught naar de Groningse tbs-kliniek “zorgvuldig” is verlopen.

Sorgdrager besloot in februari om Kröger voor een uitgebreide observatie over te plaatsen naar de Van Mesdagkliniek, omdat Kröger als gevolg van een langdurige hongerstaking in levensgevaar verkeerde. Bij de overplaatsing stelde zij als eis dat Kröger daar op de meest streng beveiligde very intensive care-afdeling (VIC) zou verblijven. Ook diende Kröger extra bewaakt te worden: niet door één personeelslid, zoals gebruikelijk op de VIC, maar steeds door drie.

Na een periode van twaalf maanden op de VIC achtte de kliniek het wegens het goede gedrag van Kröger “niet meer motiveerbaar” hem nog langer op de VIC te houden en plaatste hem daarom over naar de gewone intensive care-afdeling. Op die afdeling geldt een minder streng regime en zijn minder camera's geplaatst. Kröger wist vervolgens te ontsnappen.