Scherpere eisen voor beursinstellingen die transacties afwikkelen

Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) schroeft de toelatingseisen op voor instellingen die op de beurs aandelentransacties mogen afhandelen, de zogenaamde clearingmembers.

Deze moeten vanaf 1 januari beschikken over een minimum aan liquide middelen zodat ze kunnen waarborgen dat ze ook in probleemsituaties aandelentransacties kunnen afwikkelen. Bovendien stelt AEX vanaf die datum kwaliteitseisen aan deskundigheid en de administratieve organisatie.

Het beursbedrijf neemt verder nog enkele technische maatregelen die gezamenlijk moeten leiden tot beheersing van de risico's van de effectenhandel. Het pakket van veranderingen is vanochtend bekend gemaakt aan de banken en commissiehuizen die op de beurs zijn toegelaten. In de komende weken zullen deze instellingen nagaan of zij zich eind november onder de nieuwe voorwaarden als clearingmember op de beurs aanmelden.