Saab overweegt te stoppen met vliegtuigen

STOCKHOLM, 24 OKT. Het Zweedse concern Saab, producent van auto's en vliegtuigen, overweegt uit de commerciële luchtvaart te stappen. De onderneming noemt de overcapaciteit bij de productie van kleine vliegtuigen de aanleiding voor de overweging de fabricage te stoppen. Saab maakt sinds 1984 twee straaltoestellen.

Van de Saab 340, met 35 stoelen, zijn er 430 verkocht. Van de Saab 2000, een vijftigzitter, vliegen er vijftig. De onderneming is verder leider van de groep bedrijven die het gevechtsvliegtuig JAS 39 Gripen maakt. De Zweedse luchtmacht heeft er daarvan tot nu toe 204 van besteld. Om de productie rendabel te maken moeten er veel meer vliegtuigen worden verkocht. Dat is moeilijk in een markt waar de concurrentie alleen maar groter wordt, aldus G. Schyborger, directievoorzitter van de vliegtuigdivisie. Saab denkt voor de toekomst aan samenwerking met andere vliegtuigfabrikanten. Eerder dit jaar sloot het overeenkomsten met Airbus en Boeing. Mocht Saab inderdaad uit de vliegtuigen stappen, dan betekent dat een vrij bittere pil voor de onderneming. Ze koketteert graag met de luchtvaartervaringen die ze in de productie van auto's kan verwerken. De autoproductie is voor de helft in eigendom van het Amerikaanse concern General Motors. (Reuter)