Roda JC heeft kwartfinales binnen bereik

ROTTERDAM, 24 OKT. De trainer van Primorje Ajdovscina hoeft hoogstwaarschijnlijk niet opnieuw naar de kapper. Marin Kovacic liet zich volgens afspraak kaal scheren toen zijn ploeg het Zweedse AIK Solna uitschakelde in de eerste ronde van het Europa Cup 2-toernooi. Tegen Roda JC zit er niet weer een verrassing in. De Nederlandse bekerwinnaar won gisteren in Slovenië eenvoudig met 2-0 van het matige Primorje door doelpunten van Garba Lawal en Peter van Houdt. Het moet raar lopen wil Roda over twee weken niet de kwartfinale bereiken.

Roda zal daarna vijf maanden moeten wachten voor de ploeg op een behoorlijke Europese tegenstander stuit. De volgende ronde is pas in maart. “Of dat Primorje nou een goede ploeg is of niet, als we bij de laatste acht komen, is dat toch mooi? Deze 2-0 is een mooie uitgangspositie, maar we moeten die tweede wedstrijd nog wel even spelen”, zei trainer Martin Jol na afloop.

In het seizoen 1988-'89 'overwinterde' Roda voor de tweede keer in zijn bestaan in het Europese voetbal. Van de huidige selectie is alleen Eric van de Luer nog over. Destijds ondervond Roda van het Portugese Guimaraes en het Russische Charkov meer tegenstand dan deze jaargang. Sredets Sofia bleek zeven jaar geleden in de derde ronde uiteindelijk na strafschoppen te sterk voor de ploeg uit Kerkrade.

Primorje, dat als verliezend bekerfinalist aan het Europa-Cuptoernooi mag meedoen, heeft een betere ploeg dan Roda's vorige opponent Hapoel Beer Sheva. De club uit Israel werd op eigen veld met 4-1 verslagen en kreeg veertien dagen later in Kerkrade een nog veel groter pak op de broek. Roda won toen met 10-0. Zo ver zal Primorje het straks niet laten komen.

De koploper in de Sloveense competitie moest het gisteren doen zonder schutter Mladen Rudonja, die na zijn twee doelpunten tegen AIK Solna onlangs werd verkocht aan het Belgische Sint Truiden. Bovendien miste de thuisclub gisteravond zijn eerste en tweede keeper wegens blessures en de spelers Kdelja en Sculac wegens schorsingen. Toch zetten de Slovenen Roda af en toe onder druk, maar de Duitse doelman Jörg Kässmann was op zijn hoede.

Bij Roda deden de verdedigers Ger Senden en Regilio Vrede toch mee. Aanvoerder Senden kwam later naar Slovenië nadat zijn moeder was overleden. Vrede bleek voldoende hersteld van de griepaanval die hem deze week trof. Ook André Ooijer was van de partij. Veel clubs hebben belangstelling voor de verdediger. Inter Milaan en Real Madrid hebben zich officieel voor hem gemeld.

Roda wil Ooijer graag tussentijds verkopen omdat de club volgend seizoen geen transfersom meer voor hem kan vragen. De speler zegt zelf geen haast te hebben met een transfer, maar het lijkt de vraag of hij er straks in de kwartfinale nog bij zal zijn. Roda praat binnenkort met PSV over een transfer van Ooijer en bestuurslid Nol Hendriks verwacht dat de speler nog maximaal twee wedstrijden voor de Limburgse club zal spelen.

De zege van Roda op Primorje was verdiend. De ploeg van Martin Jol had het grootste deel van de wedstrijd een veldoverwicht. De Nigeriaan Lawal zette Roda al na een kwartier op voorsprong met een onverwacht schot van afstand. Halverwege de tweede helft bepaalde de Belg Van Houdt na een mooie voetbeweging de eindstand op 2-0.