Philip Morris komt met een rookloze sigaret

ROTTERDAM, 24 OKT. De Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris wil binnenkort een rookloze sigaret op de markt brengen. De tabak zit in een klein doosje. Wanneer de roker aan het doosje zuigt, ontbrandt de tabak, die daarna meteen weer dooft. Daardoor produceert het geval nauwelijks rook, luchtjes of as. Slechts de rook die wordt uitgeblazen, komt vrij.

De voorlopige werknaam voor het product is “Accord”. Philip Morris gaat er speciale sigaretten voor produceren, die smaller en korter zijn dan de reguliere soort. Ze zijn ook ultralicht: 3 milligram teer en 0,2 milligram nicotine.

De verwachtingen zijn vooralsnog niet al te hoog gespannen. Zo is roken voor velen nog een imagokwestie. Dat deel van de tabaksgebruikers zal niet erg gecharmeerd zijn van lurken aan een doosje. Bovendien bestaat het rokende deel der mensheid overwegend uit gewoontedieren. Zij zijn vaak verknocht aan de gebruikelijke walmen en luchtjes.

Ongeveer tien jaar geleden werd al eens geëxperimenteerd met de rookloze Premier sigaret. Het geval verbrandde niet zozeer tabak, maar warmde het op. De Premier smaakte echter niet erg, en het bleek nogal een gedoe om hem gaande te houden. Daarop verdween de vinding weer geruisloos.

Toch verwacht Philip Morris dat haar rookloze sigaret vooral zal aanslaan bij mensen die samenwonen met niet-rokers die een aversie hebben tegen het meeroken, de stank en de as. De ontbranding in het doosje gebeurt door een mini-aansteker die zal worden gefabriceerd door het Japanse Sanyo.