Partij Zéroual op winst bij plaatselijke verkiezingen Algerije

ALGIERS, 24 OKT. In Algerije wordt er algemeen van uit gegaan dat de RND, de partij van president Liamine Zéroual, de overwinning heeft behaald bij de gisteren gehouden verkiezingen voor de gemeenteraden en provinciale colleges. De officiële uitslag zou vanmiddag bekendgemaakt worden.

Ondanks de lange reeks bloedige aanslagen die aan de verkiezingen voorafging en de moord op ten minste tien kandidaten hadden er gisteren geen noemenswaardige incidenten plaats. De politie en het leger waren zeer opvallend aanwezig.

De campagne voor de verkiezingen verliep mat. Een echt debat werd er niet gevoerd en de stembusstrijd kreeg maar weinig aandacht in de pers. Ook bij de kiezers was er nauwelijks enthousiasme te bespeuren.

De opkomst bij de verkiezingen ligt volgens het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken op iets meer dan 66 procent. In Algiers lag de opkomst rond de 45 procent. De meeste waarnemers zetten echter heel wat vraagtekens bij die hoge opkomstcijfers. In de stembureaus was er namelijk helemaal geen enthousiasme merkbaar. In de dichtbevolkte wijk Bab el-Oued in het hartje van Algiers kwam niet eens 20 procent van de ingeschreven kiezers opdagen. En ook in Cheraga, een dorp ten westen van Algiers, bleven de meeste kiezers weg.

De twijfel omtrent de officiële cijfers is geen nieuw verschijnsel. Ook bij het referendum over de nieuwe grondwet in november van vorig jaar waren waarnemers het er over eens dat de door de overheid bekendgemaakte cijfers zwaar overdreven waren. En de verkiezingen worden hier in de regel ontsierd door massale klachten over onregelmatigheden en fraude.

Het is ook nog maar de vraag in hoeverre president Zéroual is geslaagd in zijn opzet om met deze verkiezingen tot een vorming van legitieme en democratische instellingen te komen. Voor Zéroual vormde dit de laatste stap in een proces dat in 1995 is gestart met de presidentsverkiezingen, een nieuwe grondwet en een wet op de partij- en parlementsverkiezingen. Dit politieke proces is bedoeld om het land te stabiliseren. Het gaat echter om een 'geleide democratisering': het leger houdt de touwtjes in handen, het Front van Islamitische Redding (FIS) blijft verboden. Van een dialoog wil het regime niet horen.

Belangrijk punt daarbij is de vorming van de 144 man tellende 'conseil de la nation', een soort grondwettelijk hof dat voor tweederde uit lokale politieke functionarissen zal bestaan (dus in hoofdzaak uit RND-leden) terwijl de president de overige leden zelf mag aanwijzen. Ex-generaal Zéroual neemt het zekere voor het onzekere.

Het proces van institutionele vernieuwing zou nu dus afgerond moeten zijn en de nieuwe instellingen moeten de president in staat stellen om echt werk te maken van de dringende economische hervormingen en de strijd tegen het terrorisme. Maar als de magere opkomst bij deze verkiezingen zelfs maar ten dele een weerspiegeling vormt van het geloof in die aanpak dan ziet het er somber uit.