Papon kampt opnieuw met gezondheid

PARIJS, 24 OKT. Het proces-Papon wordt naar verwachting maandag hervat. Gisteren moest de 87-jarige van misdrijven tegen de menselijkheid verdachte Franse topambtenaar in een ziekenhuis worden opgenomen met een acute bronchitis. Het proces werd deze week al eerder onderbroken wegens de gezondheidstoestand van de verdachte, vlak nadat Papon met verve vijftig minuten lang zijn ambstuitoefening als prefect van politie in Parijs in de jaren zestig had verdedigd.

Tijdens die periode zijn bij rellen voor de Algerijnse onafhankelijkheid tegen de 200 Franse Algerijnen in de Seine verdronken. Historisch onderzoek heeft aannemelijk gemaakt dat de politie daar een rol in heeft gespeeld. De vertegenwoordigers van nabestaanden van de jodendeportaties in de Tweede Wereldoorlog veronderstellen dat Papon schoolziek wordt zodra deskundigen omtrent de jodenvervolging aan het woord komen. Als Maurice Papons gezondheid het toelaat worden begin volgende week alsnog de grote kenners van de Duitse periode, de historici Paxton, Azéma en Amouroux, verwacht voor het Hof van Assizen in Bordeaux. Het verhoor van een aantal andere getuigen is verschoven naar begin december.