Nieuwe redder voor varkens in de bio-industrie

ROTTERDAM, 24 OKT. Na J.J. Voskuil komt ook schrijver Koos van Zomeren in actie voor de varkens. Morgen staat er in drie landelijke dagbladen een advertentie van Van Zomeren, waarin hij iedereen die tegen de bio-industrie is vraagt 25 gulden over te maken. Met dat geld wil hij vóór 20 november, wanneer minister Van Aartsen (landbouw) met de Tweede Kamer over de varkens overlegt, posters plaatsen op treinstations.

In september plaatste Voskuil, schrijver van de sucesvolle romanserie Het Bureau, al een dergelijke advertentie. Daarop maakten 7500 mensen geld over, waarmee Voskuil op werelddierendag een oproep ter grootte van twee krantenpagina's plaatste in enkele dagbladen. In de oproep waren namen opgenomen van bekende en onbekende Nederlanders. Onder anderen Kees van Kooten, Rudy Kousbroek, Mensje van Keulen, Jan Cremer, Youp van 't Hek, Nicolaas Matsier en Maarten 't Hart steunden de oproep.

“Ik had niet verwacht dat de respons zo enorm zou zijn”, zegt Voskuil. Samen met zijn vrouw verwerkte hij alle giro-afschriften - op de drukste dag kwamen er 1200 tegelijk binnen - en tikte hij de namen van de ondertekenaars uit. Voskuil, die in de tijd dat hij bij het P.J. Meertens Instituut in Amsterdam (dat model stond voor Het Bureau) werkte regelmatig boerderijen bezocht: “Veel mensen hadden in de rechter bovenhoek van hun overschrijving een commentaar geschreven. Hartverwarmend waren die boodschappen. Ik had niet gedacht dat het zo diep zou zitten bij de mensen.”

Koos van Zomeren is net als Voskuil geen vegetariër. “Ik ben in principe geen tegenstander van het doden van dieren, als daar een leven aan vooraf is gegaan dat de moeite waard is”, zegt hij.

Van Zomeren wil met zijn oproep de aandacht die het varken heeft gekregen vasthouden. “Voskuil heeft zijn stem verheven. Op zijn verzoek wil ik de fakkel nu overnemen. Ik vind werkelijk dat uit al die ellende die de varkenspest heeft veroorzaakt iets goeds tot stand moet worden gebracht.

“Of dat een taak is voor schrijvers?”, vraagt Van Zomeren. “Het zou leuk zijn als de Nederlandse schrijvers het varken zouden adopteren. Iedereen klaagt al jaren dat er te weinig engagement is in de Nederlandse literatuur. Ik zou haast zeggen: hier heb je het. Bovendien zijn schrijvers ook wroetende beesten.”