Moord op Servische politicus/zakenman

BELGRADO, 24 OKT. In Belgrado is vandaag een prominente zakenman en politicus van de neo-communistische partij JUL vermoord. De JUL (Verenigd Joegoslavisch Links) wordt geleid door de vrouw van president Slobodan MiloševiEÉc, Mirjana MarkoviEÉc.

Zoran TodoroviEÉc alias Kundak ('Geweerkolf'), de nummer drie van de JUL, werd doodgeschoten toen hij voor zijn kantoor uit zijn auto stapte. De moord werd gepleegd voor het gebouw van de op een na grootste Servische oliemaatschappij, Beopetrol, waarvan TodoroviEÉc algemeen manager was. Een lijfwacht werd gewond. De dader ontkwam.

De JUL wordt algemeen gezien als een vergaarbak van communistische nostalgici, generaals en criminele elementen die hebben geprofiteerd van de internationale sancties tegen Joegoslavië door monopolistische smokkelnetwerken op te zetten en daar fortuinen mee te vergaren. TodoroviEÉc was zo'n steenrijk geworden zakenman annex politicus. De JUL maakt deel uit van de regerende coalitie en heeft negentien zetels in het Servische parlement. Geleid wordt de partij door de dogmatische marxiste Mirjana MarkoviEÉc, die de democratische oppositie doorgaans uitmaakt voor “gierige kleinburgers, verraders en buitenlandse huurlingen”.

De criminalisering van Joegoslavië als gevolg van de sancties heeft aanslagen zoals die van vandaag tot een veel voorkomend fenomeen gemaakt. Misdaad en politiek zijn nauw verweven.

Eerder dit jaar werd een beschermeling van MiloševiEÉc, Radovan StojiciEÉc, onderminister van Binnenlandse Zaken en chef van de Servische politie, in een druk restaurant vermoord en werd een zwarthandelaar, dik bevriend met MiloševiEÉc' zoon Marko, in een winkelcentrum doodgeschoten. De daders van die aanslagen zijn nooit gepakt. (Reuter)