MEISJES

Spice World, de nieuwe cd van de Britse meisjespopgroep The Spice Girls, komt pas op 3 november uit, maar heeft nu al de platina-status bereikt. Platenhandelaren in heel Nederland hebben al 100.000 exemplaren van Spice World besteld, zo liet platenmaatschappij Virgin weten, en dit is goed voor een platina plaat.

Woensdag zegden The Spice Girls plotseling een optreden in Zweden af. Als officiële reden gaf de platenmaatschappij dat Geri, beter bekend als Ginger Spice, ziek was geworden tijdens een bezoek van de meisjesgroep aan India. “Ze kan niet vliegen”, zei Nilsson. “Ik weet niet precies waar ze aan lijdt.”

Maar niet uitgesloten moet worden dat The Spice Girls afzegden om niet te worden geconfronteerd met de boycot die Zweedse fotografen tegen de groep hadden aangekondigd. Volgens de Zweden hadden de meisjes geëist dat ze de beschikking kregen over de negatieven en over het gebruiksrecht van foto's die op de persconferentie in Stockholm zouden worden gemaakt.

“De eisen waren veel verstrekkender dan die van de groep Oasis die in september in Zweden was”, aldus het Zweedse dagblad Dagens Nyheter. Ook eisten The Spice Girls dat Zweedse journalisten een contract zouden ondertekenen, dat bepaalde dat zij zich hielden aan de Britse wetten. “Hoe kunnen we ons nu houden aan de Britse wet? Ze schijnen niet te begrijpen dat ze op Zweeds grondgebied komen”, was het commentaar van Arne Jonsson, fotoredacteur van Dagens Nyheter.

Overigens is de nieuwe single van The Spice Girls, 'Spice Up Your Life', al wel uit. Deze week verdrong het cd-tje 'Candle In The Wind', het oude lied dat de Britse popzanger Elton John bewerkte tot een ode aan de overleden Britse prinses Diana, van de eerste plaats van de Britse hitlijst.