Krajicek verslaat Sampras in Stuttgart

ROTTERDAM, 24 OKT. Richard Krajicek heeft gisteren de kwartfinales van het tennistoernooi in Stuttgart bereikt. De 25-jarige Hagenaar versloeg in de derde ronde de nummer één van de wereld Pete Sampras in twee sets, 6-4 en 6-4. In de volgende ronde treft Krajicek de Zweed Magnus Larsson. Paul Haarhuis werd in de derde ronde uitgeschakeld door de Duitser Nicolas Kiefer, 6-7, 7-6 en 7-5.

Het was voor Krajicek de vierde overwinning in zijn loopbaan op Sampras. De nummer vijftien van de wereld had sinds het toernooi in Rosmalen in juni niet meer van een speler uit de toptien gewonnen. Tegen Sampras opende de als zestiende geplaatste Krajicek aarzelend. In zijn eerste twee opslagbeurten kreeg hij drie breekpunten tegen. Daarna begon hij beter te serveren en te volleren. In beide sets brak Krajicek op 4-4 de opslag van Sampras.

“Ik speel de laatste weken goed”, oordeelde Krajicek na zijn sensationele zege. “Maar ik had een beetje pech in Wenen en Lyon. Dat vrat aan mijn zelfvertrouwen. Deze overwinning op Sampras komt op het juiste moment. Vooraf had ik weinig fiducie, gelet op de loting. Eerst Becker en dan Sampras. Het gebeurt niet zo vaak dat je als geplaatste speler in het begin zulke sterke tegenstanders treft.”

Sampras zocht na de nederlaag niet naar excuses. Het was voor het eerst sinds hij in september de Grand Slam Cup won dat hij weer in actie kwam. Maar de Amerikaan verschool zich niet achter de korte voorbereiding en een schouderblessure die hem twee weken geleden buiten het Zwitserse indoorkampioenschap hield.

“Ik voelde me goed, maar had iets geconcentreerder moeten zijn”, zei Sampras. “Krajicek speelde uitstekend tennis. Zoals iedere tegenstander boven zichzelf uitstijgt als hij tegen mij speelt, doet Krajicek dat ook. Met het verschil dat hij mij al een aantal keren heeft verslagen.”