Hongkong herstelt, rest Azië daalt

SINGAPORE, 24 OKT. De beurs van Hongkong heeft zich vandaag met een koerssprong van 6,9 procent gedeeltelijk hersteld van de zware koersdaling van 10,4 procent die de effectenbeurs gisteren trof. In de rest van Azië, uitgezonderd Japan dat 1,25 procent koersherstel toonde, gingen de koersdalingen op de beurzen vanmorgen door.

De beurs van Indonesië verloor 0,75 procent, Singapore 1,94 procent, Zuid-Korea 5,5 procent, Thailand 3,43 procent, Maleisië 2 procent en Taiwan 1,35 procent. Op Wall Street reageerde het Dow Jones-gemiddelde gisteren met een daling van 2,3 procent.

De speculatieve aanval op de valutamarkt op de Hongkong-dollar, die gisteren de aanleiding was voor de koersval op de effectenbeurs, nam vanmorgen af, toen China toezegde zijn 120 miljard dollar aan reserves desnoods in te zetten voor steun aan de munt. Hongkong beschikt zelf over 88 miljard dollar aan reserves.

In Europa reageerden de effectenbeurzen vanmorgen opgelucht. De AEX-index, die gisteren met 3,6 procent daalde, klom met 1,75 procent naar 897,66 punten rond het middaguur. (AP, Reuter)