Hitlergroet en antisemitisme; Weer ophef om video Duitse militairen

BERLIJN, 24 OKT. In Duitsland is opnieuw beroering ontstaan over een door militairen gemaakte videoband met daarop schokkende beelden en excessen. De Duitse minister van Defensie, Rühe, stelt een onderzoek in naar de video, die in 1994 of 1995 gemaakt zou zijn.

Op de videoband, waarvan gisteren delen op de Duitse televisie te zien waren, brengt een militair de Hitlergroet. Een andere militair “speelt” dat hij een jood is en “het geld van het Duitse volk steelt”.

De band bevat verder een gesprek over het uitmoorden van joden en wordt afgesloten met een scène waarin twee soldaten neonazi's spelen die iemand in elkaar slaan.

In juli ontstond al ophef in Duitsland over een video, waarop onder andere verkrachtingen en terechtstellingen werden “nagespeeld”. Die videoband was gemaakt door militairen van het 571ste Berg Infanterie bataljon. Ook de band die gisteren door SAT 1 werd uitgezonden, zou door dit bataljon zijn gemaakt. SAT 1 wil overigens niet onthullen hoe het aan de video is gekomen.

De Duitse minister van Defensie, Rühe, veroordeelde gisteren de “gemene scènes en het slechte gedrag in zo scherp mogelijke bewoordingen”. Volgens de minister staan acht militairen, onder wie een aantal officieren, onder verdenking betrokken te zijn bij de video-opnamen. Een luitenant kreeg gisteren opdracht om zijn legeruniform in de kast te hangen totdat het onderzoek naar de video is afgesloten.

De leiding van het Duitse leger besteedde na juli, toen de eerste band boven water kwam, extra aandacht aan het 571ste Berg Infanterie bataljon. Rühe onderstreepte gisteren dat “de grote structurele en personele problemen van de eerste helft van de jaren negentig” van het bataljon zijn opgelost.

De video die in juli werd ontdekt, was vorig jaar gemaakt tijdens pauzes gedurende de opleiding van het bataljon voor deelname aan de NAVO-vredesmacht in Bosnië.

Op de video, die 'scènes uit de burgeroorlog in Bosnië' zou weergeven, werden soldaten verdeeld in twee groepen, 'mensen van de stad' en 'vijanden', die elkaar vervolgens te lijf gingen. (AP)