EUROHUUR

Het mag dan mogelijk zijn bankoverschrijvingen al vanaf 1999 in euro's te doen, voorlopig zullen de huren nog in guldens worden betaald. Aangezien woningbouwcorporaties op de consumentenmarkt zijn gericht, lijkt de overgang begin 2002 voor hen het meest zinvol. Dan pas komen immers de euromunten en -biljetten in circulatie, gaat het volledige betalingsverkeer over op de euro, en zullen alle consumenten met de nieuwe Europese munt te maken krijgen.

De Bank Nederlandse Gemeenten organiseerde gisteren een symposium in het Amsterdamse World Trade Centre om woningbouwcorporaties voor te lichten over de gevolgen van de euro. Jan Kiers van het accountantsadviesbureau VB-groep, dat met name zaken doet in de overheids- en non-profitsector, waarschuwde zijn gehoor niet drie jaar lang af te wachten. Er zal eerder behoefte zijn aan informatie over de euro, zowel bij de medewerkers als bij de huurders. Om verwarring te voorkomen moeten de medewerkers nu al met de komst van de munt vertrouwd worden gemaakt. “Iedereen moet de euro tussen de oren krijgen”, pleitte Kiers. Ook op financieringsgebied zullen de woningcorporaties al vóór 2002 te maken krijgen met de euro. De geld- en kapitaalmarkt hanteren de munt immers al vanaf 1999. (MS)

    • Mathijs Smit