Etnische rellen dreigen in Montenegro

PODGORICA, 24 OKT. In Montenegro, waar de zondag verslagen kandidaat voor het presidentschap, Momir BulatoviEÉc, weigert zijn nederlaag te erkennen, is de politie gisteren opgetreden tegen aanhangers van hem die dreigden hun woede over de verkiezingsnederlaag te koelen op etnische Albanezen.

Een groep gewapende aanhangers van BulatoviEÉc toog naar het dorp Tuzi, niet ver van de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Ze reden er door de hoofdstraat, schoten met pistolen en geweren in de lucht, riepen Servisch-nationalistische en anti-Albanese leuzen en zongen Servische liederen. Toen Albanese inwoners de politie waarschuwden dat ze zich met hun eigen wapens zouden verdedigen als de provocaties niet zouden ophouden, greep de politie in. Er werden enkele aanhangers van BulatoviEÉc aangehouden en diverse wapens in beslag genomen.

Bij de presidentsverkiezingen van zondag leed BulatoviEÉc - een aanhanger van de Joegoslavische leider MiloševiEÉc - een nipte nederlaag tegen premier Milo DjukanoviEÉc. DjukanoviEÉc won dankzij de stemmen van de jeugd en het zakenleven, maar ook de Albanese en moslim-minderheden in Montenegro hebben massaal op DjukanoviEÉc gestemd.

De aanhangers van BulatoviEÉc demonstreren sinds drie dagen tegen de verkiezingsnederlaag, die volgens BulatoviEÉc het resultaat is van fraude. De protestbijeenkomsten hebben een sterke anti-Albanese en anti-moslim-ondertoon. De politiechef van Montenegro waarschuwde gisteren BulatoviEÉc zijn aanhangers beter in de hand te houden omdat geweld “tragische consequenties” zou kunnen hebben.

DjukanoviEÉc gaf gisteren de Joegoslavische president MiloševiEÉc de schuld van het rumoer in Montenegro. Volgens de tot president gekozen premier van Montenegro probeert Slobodan MiloševiEÉc rellen te provoceren om een alibi te hebben voor het uitroepen van de noodtoestand, waarna hij de uitslag van de verkiezingen zou kunnen annuleren. Overigens heeft BulatoviEÉc een federale rechtbank gevraagd de uitslag van de presidentsverkiezingen in Montenegro te annuleren wegens fraude. (Reuter)