Draagmoeder baart kinderen van twee echtparen

ROME, 24 OKT. Een 37-jarige vrouw uit Rome heeft als draagmoeder twee kinderen ter wereld gebracht van verschillende echtparen.

Volgens de Romeinse gynaecoloog Pasquale Bilotta gebeurt dit voor het eerst. Hij zei dat zowel de draagmoeder als de twee echtparen van wie bevruchte eitjes zijn ingebracht, Italiaanse patiënten van hem zijn. De inplanting en de bevalling, in augustus, hebben om juridische redenen plaatsgevonden in een kliniek in Zwitserland.

De draagmoeder, die volgens Bilotta alleen een onkostenvergoeding heeft ontvangen, had al twee volwassenen kinderen. De vrouwen van de twee echtparen konden om verschillende redenen niet zwanger worden. Een bloedtest heeft uitgewezen van welk echtpaar de kinderen waren, die Samantha en Riccardo zijn genoemd.

De draagmoeder, door de gynaecoloog aangeduid als Angela, heeft de babies niet gezien. Zij heeft tegen het dagblad Corriere della Sera gezegd dat ze daar de eerste dagen na de bevalling grote moeite mee had. “In het begin voelde ik me niet prettig. Ik was bezorgd over hun gezondheid. De eerste nachten kon ik niet slapen, ik voelde me leeggehaald”, vertelde zij. Toch is ze ervan overtuigd een juiste keus te hebben gemaakt. “Wanneer iemand anders me dit zo vragen, ben ik er weer klaar voor. Je moet steeds geven wat je kan.”

Verschillende politici hebben het nieuws over deze draagmoeder, dat deze week bekend is geworden, aangegrepen om te pleiten voor duidelijker en striktere wetgeving. De voorzitter van de parlementaire commissie voor Sociale Zaken, Marida Bolognese, heeft meteen laten weten dat haar commissie volgende week met een wetsvoorstel zal komen. Hierin is een volledig verbod op draagmoederschap opgenomen. Het wetsvoorstel voorziet ook in een verbod op kunstmatige inseminatie voor vrouwen boven de vijftig jaar, voor alleenstaande vrouwen en voor ongetrouwde stellen.